Odamızda Tezgahsız Halı Dokuma Atölyesi Düzenlendi
  • 06 Aralık 2019 Cuma
  • 630

Sivas Ticaret ve Sanayi Odamız (STSO) Kadın Girişimciler Kurulumuz tarafından Sosyal Girişimcilik Semineri ve Tezgahsız Halı Dokuma Atölyesi programı düzenlendi. Programda Türkiye’de ilk kez yapılan ve Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Halıcılık ve Kilimcilik Programcılığı Öğr. Üyesi Emine Tonus tarafından patenti alınan tezgahsız halı dokumacılığı eğitimi verildi.

Sivas TSO Sosyal Tesislerinde düzenlenen programa Vali Salih Ayhan’ın eşi Zeynep Akkiraz Ayhan, Sivas Vali Yardımcısı Mustafa Yüksel Karadağ’ın eşi Selda Karadağ,  Sivas Ticaret ve Sanayi Odamız (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Eken’in eşi Handan Eken, STSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Meziyet Genç, Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan’ın eşi Keziban Aydoğan, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Mehmet Kul'un eşi Tuna Kul, İl Genel Meclisi Üyesi Semra Temurbaş Mavibulut, SCÜ Öğretim Görevlisi Emine Tonus, protokol eşleri, KGK üyeleri ile kadın dernekleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan STSO Kadın Girişimciler Kurulumuz Başkanı Meziyet Genç, “Hepiniz biliyorsunuz ki günümüz teknolojinde tezgah başında halı dokumak unutulmaya yüz tutmuştur. Verilen emeğin karşılığını maddi olarak alamadıkları için tezgah başında halı dokumak pek tercih edilmiyor. Cumhuriyet Üniversitesi öğretim görevlisi Emine Tonus, tezgahsız halı dokuma tekniğini geliştirmiş ve patentini almıştır. Dünyada bir ilk olan bu tekniği bugün bizimle paylaşacaktır. Emine Hocamızın bugün burada göstereceği teknik ile bizlere çok şey katacağına inanıyoruz. Nedeni unutulmaya yüz tutmuş olan ata yadigarı halı kültürümüzün yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi konusunda bugün bir adım atarak hem iş gücünün üretime dönüşmesi hem de girişimcilik kültürümüzün katkı sunmuş olacağız.

SCÜ İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zekiye Gencer, sosyal girişimcilik konusunda bilgiler verdi.

Halının tarihçesini anlatan Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümü Halıcılık ve Kilimcilik Programcılığı Öğr. Üyesi Emine Tonus, “Halıcılığın kökeni Türklere aittir ve buna da sahip çıkmamız gerektiğini biliyoruz. Halı bulunduğu bölgenin zenginlikleriyle yoğruldu ve günümüze kadar geldi. Ancak teknolojik gelişimler karşısında pek çok el sanatı gibi halıcılık da kendini koruyamaz hale geldi. Özellikle yapımız zor ve zahmetli olması, gelir getirici meslekler arasından çıkması nedeniyle gençleri bir türlü kendisine çekemedi. Bu nedenledir ki üniversitelerde okutulmakta olan halıcılık programları artık yavaş yavaş kapatılmak zorunda kaldı” dedi.

Tonus, konuşmasının ardından tezgahsız halı dokuma teknikleri hakkında bilgi vererek uygulamalı eğitim verdi.