
4. TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK FUARI AÇILDI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref FAKIBABA ve Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın katılımıyla “4. Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı” törenle açıldı.
SİVAS DESTEKLENECEK
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba yaptığı konuşmada “Urfa´da ne destek verilecekse aynısını Sivas´a, Konya´ya, Trakya´ya, Ege´ye de vereceğiz. Çünkü tarım olmazsa yaşam olmaz. Tarım üretmektir. Gıdayı üreteceğiz, Tarımı üreteceğiz. İnşallah üç yıl içerisinde hayvancılıkta iyi bir noktaya geleceğiz” dedi.
"VAHŞİ SULAMAYA SON"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba "Probleminiz nedir dediklerinde hemen hemen bütün şehirlerde su ve eğitim deniliyor. Eğer su olursa suyu biz toprakla buluşturursak bizim çiftçi arkadaşlarımızın neler yapabileceğini ben çok iyi biliyorum. Çok çalışmamız gerektiğine inaniyoruz. Eğer biz toprağı suyla buluşturursak, eğer biz insanları eğitirsek, inanıyorum ki bu Türkiye`nin önü açılacaktır. Tarlaları suyla buluşturduğumuzda bu Türkiye`nin önünü Allah`ın izniyle hızını kimse engelleyemez. Biz üreteceğiz. Çalışacağız. Güven ve samimi olmak çok önemli. Eğer biz istişare edersek, diyalog kurarsak, güvenirsek, olmaması için hiçbir neden yoktur. Biz üretene de saygı duyacağız. Arada katma değer sağlayan bütün arkadaşlarımıza saygı duyuyorum. Tarım olmazsa yaşam olmaz. Tarım üretmektir. Gıdayı üreteceğiz. Hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Tarım Bakanlığı olarak bundan sonra çizeceğimiz yol hep kapalı sistem olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın bana talimatı bu oldu. Artık vahşi sulamaya son. Az olsun ama bundan sonra temiz olacak. Bundan sonra suyun ve toprağın kıymetini bileceğiz. Su ve toprak Türkiye`nin vazgeçilmez iki şeyidir" ifadelerini kullandı.
TOPRAĞI SUYLA, İNSANI EĞİTİMLE BULUŞTURACAĞIZ
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,burada yaptığı konuşmada, Sivas`ın yüzde 66`sının geçimini tarımdan sağladığını belirterek, "Türkiye`yi ve Sivas`ı tarımda hak ettiği yere getireceğiz." dedi.
"ÇİFTÇİ BU MİLLETİN TEMEL DİREĞİDİR"
Bakan Yılmaz, açılışta yaptığı konuşmada, tarımın stratejik bir sektör olduğunu, enerji güvenliği kadar gıda güvenliğinin de önemli olduğunu vurguladı.
Bundan sonraki hedeflerinin toprağı suyla, çiftçiyi bilgiyle buluşturmak olduğunu belirten Yılmaz, "Toprak suyla çiftçi bilgiyle buluşursa inşallah bereket gelir. Zira tarım zordur, bu yüzden çiftçi bu milletin temel direğidir, orta direğidir." dedi.
"İHRACATIMIZI 16 MİLYAR DOLARA ÇIKARDIK"
Yılmaz, 80 milyonu ve ülkeye gelen muhacirleri tarımla beslediklerine dikkati çekerek, "Onun dışında ihracatımız da var. 16 milyar dolar ihracata çıktık. Hollanda`nın ihracatı fazla ama ithalatı ne kadar? Türkiye`den kat kat fazla. Tarımsal milli geliri Türkiye`nin gerisinde. Hollanda dünyadaki sıralamada ilk 10, 20, 30 arasında da değil ama ne yapıyor 80 milyar dolarlık tarım ürününü alıyor, işliyor 120 milyar dolardan satıyor. Bu da ticaret, maharet ama bu tarımsal üretim değil. Türkiye kakao üretmez ama kakao ürünlerini ihraç eder. Onun için Hollanda ülkemizde tarım için verilebilecek bir örnek değildir." diye konuştu.
"HALKIN YÜZDE 66`SI GEÇİMİNİ TARIMDAN SAĞLIYOR"
Türkiye`nin birçok tarım ürününde kendisine yettiğini ve bundan sonra da bunu geliştireceklerini aktaran Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:
"Sivas`ın yüzde 66`sı geçimini tarımdan sağlıyor. Sivas, yulaf ve görengede (korunga) Türkiye birincisi, buğday ve aspirde Türkiye üçüncüsü. Yonga tiritikalede Türkiye beşincisi, şeker pancarı ve patateste Türkiye yedincisi, kayısıda Türkiye sekizincisi, arpada Türkiye dokuzuncusu, süt ve bal üretiminde yedinci, alabalık üretiminde Türkiye beşincisidir. Sivas`ta tarımda ne yapsak yeridir. Göç var, tarımda çalışan da azalıyor ama buna rağmen et üretimi, süt üretimi gerek Türkiye gerekse de Sivas`ta artıyorsa nüfus azalmasına rağmen tarımda üretim artmışsa verimliliği yakalamışız demektir."
TÜRKİYE VE SİVAS`I TARIMDA HAK ETTİĞİ YERE GETİRECEĞİZ
Bakan Yılmaz, Türkiye`yi ve Sivas`ı tarımda hak ettiği yere getireceklerini belirterek şöyle konuştu:"2002`de Türkiye`de büyükbaş hayvan sayımız 9 milyon 800 bindi, 2016`da 14 milyon 200 binin üzerinde. Küçükbaş hayvan 31 milyon 900 binin üzerindeydi, bugün 41 milyon 300 binin üzerinde. Koyun 25 milyonun üzerindeydi bugün 30 milyonun üzerinde. Keçi 6 milyonun üzerindeydi, bugün 10 milyonun üzerinde. Türkiye`de süt üretimi 8 milyonun üzerindeydi bugün 18 milyonun üzerinde, kırmızı et 420 bin tonun üzerindeydi, bugün 1 milyon 170 binin üzerinde. Tavuk eti 700 bin tondu bugün 1 milyon 800 bin tonun üzerinde. Yumurta 11 milyarın üzerindeydi bugün 18 milyarın üzerinde. Bal 74 bin tonun üzerindeydi, 105 bin tonun üzerinde. Bu sayıları artırabilmek mümkün. Bunun için tarımda verimliliği sağlamak lazım. Aksi halde insanı verimsiz olarak tarımda tutarsanız gizli işsizliği teşvik etmişsiniz demektir. Türkiye`nin en önemli sorunu işsizliği, yüzde 10.2`ye düşürdük. Ama önümüzdeki dönemde sadece yılbaşından bu yana Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam projesiyle 1,5 milyona yakın insanımız iş buldu, aş, ekmek buldu ama yetmez. Önümüzdeki dönemde inşallah bunları artıracağız."
“ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR EDİLMESİN”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise, Sivas´ın tarım arazileri bakımından Türkiye´nin en önemli illerinden birisi olduğunu ve Sivas´ın tam anlamıyla bir tarım kenti olduğunu söyledi.
Sivas´ın tarım potansiyelinin hızla geliştiğini belirten Bayraktar, “Bin 200´ün üzerinde köy 700 civarında mezra var. Kırsal kalkınmaya merkez olacak bir ilimiz. Böylesine önemli bir ilde Tarım Fuarının düzenlenmesi bizleri mutlu etti. Üreticilerimizle biraz önce görüşme yaptık. ‘Bu yıl verim alamadık, borçlarımız çok sizden ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızdan destek bekliyoruz´ dediler. Ben durumu Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba´ya ilettim. Tabi bu kararname ile yapılacak bir iş ama biz görevimizi yapıp Sayın Bakanımıza duruma ilettik. Umuyorum ki çiftçilerimizin zararı karşılanır ve çiftçilerimiz mağdur edilmez” diye konuştu.
ÇITAYI HER SENE YÜKSELTİYORUZ
Sivas´ın tarım ve hayvancılık potansiyeli yüksek olan bir il olduğunu belirten Vali Davut Gül, bu yıl dördüncüsü düzenlenen tarım fuarlarında her geçen yıl çıtanın daha üst seviyelere çıktığını ifade etti.
Sivas´ta özellikle Devlet Su İşlerinin yaptığı göletler barajlar tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını önemli ölçüde giderdiğini söyleyen Gül, “Devlet Su İşleri´nin yaptığı bütün çalışmalar kısa süre içerisinde tamamlanacak. Bunun dışında Tarım Bakanlığımızın ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu´nun genç çiftçilere, tesis yapan çiftçilere ve hayvancılık yapan vatandaşlarımıza önemli desteleri var. Bunlar bir araya geldiğinde çiftçilerimize önemli ölçüde katkı sağlıyor. Çiftçilerimizin genel anlamda üç sorunu var. Fiyatlar ucuz, hacim büyük ve dayanıklılığı az üretimler yapılıyor. Bu fuarlarla birlikte çiftçilerimiz dayanıklılık yüksek, hacmi küçük ama pahası yüksek üretim yapar diye umuyorum” dedi.
SİVASLI BİLMİYOR
Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım ise Sivas ile Hollanda’nın yüzölçümünün aynı olmasına rağmen tarımsal ihracatın rekor düzeyde olduğuna dikkat çekti. Bilinçli ve modern tarımın önemini vurgulayan Başkan Yıldırım, Bakanlığın sağladı desteklerden girişimcilerin faydalanmasını istedi.
Yıldırım, “Fuarı düzenlememizin amacı tarım ve hayvancılıktaki gelişmeleri tarımla geçinenlerin daha verimli üretim yapmasını sağlamak için. İnşallah ayın 7´sinde de Türkiye´de ilk defa sadece Sivas´ta üretilen ürünlerimizi sergileyeceğiz. Bizim ürettiğimiz ürünler Türkiye´nin her noktasında kabul görüyor ama Sivaslı hemşerilerimiz bilmiyor. Bizde bu ürünlerin tanıtımını yapmak ve hemşerilerimizle tanıştıracağız. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci´nin de katılacağı bir etkinlikle ilimizde üretilen ürünleri Türkiye´ye tanıtacağız” ifadelerini kullandı.