
AB Ülkelerine Kuru İncir/ Fındık/ Antep Fıstığı İhracatı
Sayın Üyemiz.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nden alınan Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ticaret Bakanlığı`na gönderilen bir yazıda;
Türkiye İhracatçılar Meclisi`nden alınan T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü`nden iletilen Tarım ve Orman Bakanlığı`nın bir yazısına atıfla; 884/2014 (EC) Sayılı Komisyon Uygulama Yönetmeliği kapsamında Ek-1`de güncellenmiş GTİP numaraları belirtilen ülkemiz menşeli ürünlerin (kuru incir, fındık ve Antep fıstığı ve bunlardan elde edilen ürünler) AB ülkelerine ihracatında, Ticaret Bakanlığının BİLGE sisteminin Sağlık Sertifikası ile birlikte Ek- 2`de bir örneği gönderilen “Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu” varlığının da kontrol edilecek şekilde düzenleme yapılması talep edilmekte olup ticari örnek veya laboratuvar örneği olarak gönderilen sevkiyatlar ile piyasaya sürülmemek üzere fuarlarda sergilenecek veya bilimsel amaçlı kullanılmak üzere gönderilen sevkiyatların kapsam dışında tutulduğu, kötüye kullanımı önlemek için söz konusu sevkiyatların brüt ağırlıklarının 30 kg`ı aşmaması şartının getirildiği ifade edilmiştir.
Bu kapsamda, daha önce AB ülkelerine yapılan kuru incir, fındık ve Antep fıstığı ve bunlardan elde edilen ürünlerin ihracatında Sağlık Sertifikası aranmasına ilişkin BİLGE sisteminde gerekli düzenlemenin yapıldığı bildirilmiştir.
Bu doğrultuda, yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda brüt ağırlığı 30 kg ile sınırlı olmak üzere ticari örnek, laboratuvar örneği, piyasaya sürülmemek üzere fuarlarda sergilenecek veya bilimsel amaçlı kullanılmak üzere gönderilen sevkiyatlar hariç olmak üzere 12`li GTİP`leri belirtilen eşyanın AB üyesi ülkelere ihracatında, gümrük idarelerince Sağlık Sertifikasına ilaveten “Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu`nun da aranmasını sağlayacak şekilde düzenleme yapılacağı belirtilmiştir
Ekte, Ürün Listesi ve Numune Alma ve Analiz Sonuç Raporu`nun birer örneği verilmiş olup, tüm ilgili üyelerimize duyurulur.