
Bazı Alacakların Yapılandırılmasına Yönelik Detaylar
7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 17.11.2020 tarihli Resmi gazetede yayımlanmıştır. Kanun içeriğine ilişkin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden gönderilen bilgi aşağıda yer almaktadır:
1. KAPSAM
Kanun'un 4 üncü maddesinin 6’ncı fıkrasının a bendi uyarınca 31/8/2020 tarihi (bu tarih dâhil) itibarıyla ödenmesi gerektiği hâlde bu Kanunun yayımı tarihine kadar ödenmemiş olan;
a) Üyelerin oda ve borsalara olan aidat, navlun hasılatından alınacak oda payları ve borsa tescil ücreti borç asılları,
b) Oda ve borsaların Birliğimize olan aidat borçları asılları,
c) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine ödenmesi gereken sigorta eksperleri ve sigorta acenteleri levha aidat borç asıllarının tamamı Kanun kapsamında yapılandırmaya tabi tutulabilecektir.
Bu çerçevede üyelerin oda ve borsalara, oda ve borsaların da Birliğimize olan 2020 yılı aidatının birinci taksiti Kanun kapsamındadır.
Vergi mükellefiyeti sona erdiği hâlde oda/borsa kayıtları devam eden üyelerin, vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihe kadar ödenmeyen borçları için de yukarıda belirtilen çerçevede yapılandırma başvurusunda bulunulması mümkündür. Öte yandan vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihten sonra, Kanunun yayımlandığı tarihe kadar olan (17/11/2020) ve tahakkuk etmiş aidat borçlarının asılları ile birlikte fer'i borçlarının tamamının tahsilinden vazgeçilir. Kanunun yayım tarihi itibarıyla aidat borçları silinmiş olan üyelerin aynı zamanda oda ve borsa üyelik koşullarını kaybetmiş olması durumunda, üyelikleri re'sen silinir. Üyelik koşulları devam eden üyeler için aidat tahakkuku yeniden başlatılır. Bu konularda oda ve borsa yönetim kurulları karar almaya yetkilidir.
2. BORÇ SİLİNMESİ ve ÖDEME
Yapılandırma kapsamındaki borç asıllarına ait; faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i alacakların tahsilinden vazgeçilir. Bununla birlikte yapılandırma kapsamında olan ve Kanunun yayımı tarihinden önce kısmen veya tamamen ödenmiş olan borç asıllarına isabet eden faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i alacakların da tahsilinden vazgeçilir.
Kanun kapsamındaki borçlar için yapılandırmaya başvuranların, borç taksitlerinin birincisini Kanunun yayımlandığı tarihi takip eden üçüncü ayın sonuna kadar (28/02/2021), kalanını ise aylık dönemler hâlinde ve azami toplam altı eşit taksitte (son taksit tarihi 31.07.2021) ödemesi gerekmektedir. Azami altı taksite kadar olan yapılandırma hakkının ne şekilde kullanılacağını üye başvurusunda belli edecektir. Üye tarafından belirlenecek olan taksit adedi, ödenecek toplam borç tutarını değiştirmeyecektir. Üyeler, toplam anapara borç tutarını yukarıda belirtilen taksit sürelerini geçmemek üzere kredi kartı ile de taksitlendirebileceklerdir. Üyeler, Kanunun yayımlandığı tarihi takip eden ikinci ayın sonuna kadar (31/01/2021) başvuruda bulunacaklardır. Başvuru fiziksel olarak yapılabileceği gibi, 1/12/2020 tarihinden itibaren "https://ebelge.tobb.org.tr" adresinden veya E-devlet kapısı (https://www.turkiye.gov.tr) üzerinden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği-Kimlik Doğrulama Hizmetleri-TOBB Oda/Borsa Üye Bilgi Sistemi linki kullanılarak yapılabilecektir. Başvurularda, yapılandırma kapsamında kaç taksit talep edildiğinin belirtilmesi gerekmektedir.
3. MUHASEBE İŞLEMLERİ
Yapılandırma başvurusu sonrası hesaplanan aidat aslı 120 no'lu Gelirlerden Alacaklar Hesabı / Alıcılar Hesabından 123 no'lu Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar Hesabına aktarılacaktır. Bu fıkra kapsamında ödenmesi gereken tutarların fıkrada öngörülen süre ve şekilde kısmen veya tamamen ödenmemesi hâlinde, ödenmemiş alacak asılları ile bunlara ilişkin faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i alacaklar ilgili mevzuat hükümlerine göre tahsil edilir. Bu ana kadar yapılan tahsilatlar Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 58 inci maddesinde belirtilen sıralamaya göre borçtan düşülür ve kalan kısma 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun uyarınca günlük gecikme zammı tahakkuk ettirilmeye devam edilir. Taksitin ödenmediği tarih itibarıyla 123 no'lu hesapta kalan tutar, yeniden 120 no'lu hesaba aktarılır.
4. UYUŞMAZLIK KONUSU ALACAKLAR
Yapılandırmadan faydalanacak kişilerin, yapılandırmaya konu borçlarına dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır. Bu Kanunun yayımı tarihinden önce dava konusu edilmiş ve/veya mahkemece hükme bağlanmış ve kesinleşmiş olanlar dâhil olmak üzere icra takibi başlatılmış alacaklar için, borçlunun bu fıkra hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunması hâlinde davalar ve/veya icra takipleri sonlandırılır. Bu kapsamda, tamamı ödenen alacaklara ilişkin yargılama giderleri ile icra masrafları ve vekâlet ücretleri karşılıklı olarak talep edilmez.
5. ZAMANAŞIMINA UĞRAYACAK ALACAKLAR (2015 yılına ait alacaklar)
2015 yılına ait olup, 2020 yılı sonu itibarıyla zamanaşımına uğrayacak olan oda ve borsa alacakları da yapılandırma kapsamındadır. Bunun yanında bu kapsamdaki alacaklar için 31.12.2020 tarihine kadar gerekli yasal takip işlemlerinin başlatılması ve alacakların zamanaşımına uğratılmaması önem arz etmektedir.
Zamanaşımına uğrayacak olması nedeniyle, Kanunun yayım tarihinden (17.11.2020) sonra ve 31.12.2020 tarihine kadar yasal takibe konu edilmiş olan alacakların yapılandırma başvurusuna konu edilmesi halinde, takip işlemleri devam edecektir. Yapılandırma konusu borcun tamamı ödendikten sonra takip işlemleri sonlandırılacaktır.
31.12.2020 tarihinden önce yapılandırmaya başvuru yaparak, yapılandırma konusu olan borç tutarlarını defaten ödeyen veya teminata bağlayan veya yapılandırma başvurusu öncesinde 2015 yılına ait borçları için kısmi ödeme yapan üyeler için icra takibi yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
6. BİRLİK AİDATLARI
Birliğe aidat borcu olan oda ve borsaların, yapılandırma taleplerini ilgili dönem ve taksit sayısını içerir Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Sekreter tarafından imzalı bir dilekçe ile 31.01.2021 tarihine kadar iletmeleri gerekmektedir.
2020 yılı birinci taksit aidat ödemelerini yapılandırma kapsamına alacak olan oda ve borsaların, bu taleplerini 31.12.2020 tarihinden önce Birliğimize yukarıda belirtilen dilekçe kapsamında iletmeleri gerekmektedir.
2021 yılı Ocak ayı içerisinde yapılacak güncelleştirme işlemlerinin ne şekilde yapılacağıyla ilgili çalışmalar devam etmekte olup, önümüzdeki günlerde gerekli bilgilendirme yapılacaktır.