
Ekmek Hijyen Eğitimi
Sayın Üyelerimiz;
Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin Ek-2'sinin 10'uncu maddesi, "Bu Tebliğ kapsamında faaliyet gösteren gıda işletmecileri sorumluluk alanları ile ilgili çalıştırdıkları personelin gıda hijyeni ile ilgili konularda eğitilmelerini sağlarlar. Bu Tebliğ kapsamında verilecek eğitimlerle ilgili olarak Bakanlık; ilgili meslek federasyonu, kamu kurum ve kuruluşları ve üniversiteler ile iş birliği yapar." hükmü amirdir. Bu kapsamda Bakanlığımız ile Türkiye Fırıncılar Federasyonu arasında daha önce yapılmış olan protokol, 20.06.2022 tarihinde yenilenmiş olup yazımız ekinde bulunmaktadır.
Eğitimlerin yürütülmesi amacıyla, Bakanlığımızca, Türkiye Fırıncılar Federasyonu dışında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu ile de protokoller yapılmıştır ve bu doğrultuda eğitimler düzenlenmektedir. Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde, eğitimlerin hızlı bir biçimde organize edilerek tamamlanabilmesi için, İl Müdürlüklerimizle beraber kamu kurum /kuruluşları (İl Sağlık Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Belediyeler vs.) veya üniversitelerden en az birisiyle işbirliği yapılarak eğitimler düzenlenebilmektedir. Verilen eğitimler sonunda katılımcılara eğitim sertifikası düzenlenmekte olup sertifikaların geçerlilik süresi ise beş yıldır.
Eğitimlerin yürütülmesi amacıyla daha önce Müdürlüğümüzce ilgi a 'da belirtilen yazı tarafınıza yazılmıştır.
İlgi b 'de bulunan Bakanlığımız yazısına istinaden, Müdürlüğümüzce gıda işletmelerine yönelik yapılan resmi kontrollerde; ekmek üretim ve dağıtımında çalışan personelin hijyen eğitim sertifikaları kontrol edilecektir.