
ELAS Satış Platformunun Devreye Alınması Hakkında Yem Firmaları
Sayın üyemiz;
TMO satışlarının gerçekleştirilmesi amacıyla web tabanlı yeni Elektronik Alım ve Satış Platformu (ELAS) https://elas.tmo.gov.tr/ ticaret portalı devreye alınmıştır. Söz konusu satış platformuna firma ve işletme bilgilerinin (fiili tüketim miktarları, ihracat veya ithalat miktarlarının) tanımlanması ve üyelik işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Firmaların üyelik bilgilerinin kendileri tarafından sisteme tanımlama durumu yeni platformda bulunmamakta olup üye olacak firma ya da işletme mutlak surette vergi kaydının bulunduğu ilçe/ilin bağlı olduğu Başmüdürlüklere evrakları ile başvurarak üyelik işlemini yaptırmak zorundadır. Eski Satış Platformundan ELAS'a üyelik aktarımı yapılmayacağından üyelik iş ve işlemleri TMO'ya yapılacaktır.
Makarna ve Bulgur Fabrikaları;
Fiili tüketim hesaplamalarında makarna ve bulgur fabrikaları için 2023 yılı yurt içi (makarna, şehriye, bulgur) satış miktarları dikkate alınacaktır.
Yurt içi satış miktarları hesaplanırken;
Firmaların kendi grup şirketlerine,
Firmaların aynı sektörde faaliyet gösteren diğer firmalarına,
Firmaların kendi nam ve hesabına üretim yapmak üzere diğer firmalara yapılan satışlar,
Firmaların gerçekleştirmiş oldukları tüm mamul ihracatları, düşüldükten sonra kalan yurt içi satış faturalarına ait miktarlar dikkate alınacaktır. Talep sahibi makarna, şehriye ve bulgur fabrikaları yurt içi satışlarına ait miktar bilgilerini ekte (Ek-1) yer alan tabloda belirtildiği şekilde yeminli mali müşavirden onaylı olarak getireceklerdir.
Makarna ve bulgur sektöründe faaliyet gösteren ve mamul madde üretim ve satış miktarının hammadde karşılığı kurulu kapasite miktarından yüksek olan talep sahibi firmaların, kurulu kapasite raporunda çalışma gün sayısı 300 gün olmasına rağmen fabrikanın 365 gün çalışarak üretim yapması durumunda, mevcut kapasite raporu 300 güne bölünüp, 365 gün ile çarpılarak hesaplanacak yeni rakam (elektrik sarfiyatının bulunan yeni miktarı teyit etmesi durumunda) kurulu kapasite olarak kabul edilecektir.
Başvuru sahibi firmanın TOPLAM MAMUL MADDE SATIŞ MİKTARI'nın hammadde karşılığının Kurulu Kapasite Miktarından fazla ibraz edildiği durumda; 365 gün üzerinden hesaplanan yeni Kurulu Kapasite Miktarı, firmanın 2023 (elektrik sarfiyat belgeleri fiili tüketim belgeleri ile aynı yıla ait olacak) yılı elektrik sarfiyatı ile kontrolü sağlanacak, elektrik sarfiyatının kapasiteyi karşıladığı durumda yeni kapasite miktarı mamule çevrilerek "TOPLAM MAMUL MADDE SATIŞ MİKTARI" olarak kabul edilecek ve hesaplanan bu miktar makarna fiili tüketim belgesi ekinde yer alan hesaplama tablosunda kullanılacaktır.
Yıllık makarnalık buğday tüketim miktarı 10 bin tonun üzerinde olan bulgur üreticileri fiili tüketim belgelerini yeminli mali müşavirden 10 bin tonun altındakiler ise mali müşavir veya bağlı bulunduğu ticaret/sanayi odasından onaylı olarak getireceklerdir.
Bulgur üreticilerinden alınacak olan fiili tüketim belgesi ekmeklik ve makarnalık buğday tüketim miktarlarını ayrı ayrı gösterecektir.
Talep sahiplerinin (makarna, şehriye ve bulgur sektöründeki) 2023 yılında mamul madde ihracatı var ise 2023 yılı içerisinde Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapsamında fiilen gerçekleşen mamul madde ihracat miktarını belirten yazıyı Ticaret Bakanlığı Gümrük ve Dış Ticaret Bölge
Müdürlüklerinden, kati ihracat (1000) kapsamında fiilen gerçekleştirmiş oldukları toplam mamul madde ihracat miktarlarını gösteren yazıyı ise firmanın bağlı olduğu İhracatçı Birliklerinden temin ederek getireceklerdir. Bu miktarlar yıllık fiili tüketim miktarlarından düşülerek hesaplamalar buna göre yapılacaktır.
Şayet talep sahibi adına fiili tüketimin ait olduğu yıl içerisinde belge düzenlenmemiş veya kati ihracatı yok ise bu durumun da yazılı olarak verilmesi gerekmektedir.
Un fabrikaları;
Un fabrikalarından 2023 yılı ekmeklik buğday tüketimi 12 bin ton ve üzerinde olanlar fiili tüketim belgesini (Ek-2) yeminli mali müşavirden onaylı olarak getireceklerdir. 2023 yılı ekmeklik buğday tüketim miktarı 12 bin tonun altında olan talep sahipleri ise fiili tüketim belgelerini (Ek-2) mali müşavir veya bağlı bulunduğu ticaret/sanayi odasından onaylı olarak getirebilecektir. Talep sahiplerinin 2023 yılında mamul madde ihracatı var ise 2023 yılı içerisinde Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapsamında fiilen gerçekleşen mamul madde ihracat miktarını belirten yazıyı Ticaret Bakanlığı Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerinden
getirecek ve bu miktarlar satış platformuna girilecektir. ELAS Platformu yıllık fiili tüketim miktarlarından varsa ihracatı düşerek net fiili tüketim miktarını otomatik olarak hesaplayacaktır. Şayet talep sahibi adına fiili tüketimin ait olduğu yıl içerisinde mamul madde ihracatı yok ise bu durumun da yazılı olarak verilmesi gerekmektedir.
Makarna, un ve bulgur firmalarından halen faaliyette olduklarını gösterir faaliyet belgesi ve kurulu kapasite raporu bağlı oldukları odalardan onaylı olarak istenecektir. TMO Başmüdürlüğüne ibraz edilen 01 Mayıs 2024 ve sonrası tarihli belgeler geçerli sayılacaktır. Kurulu kapasite raporlarında ise son geçerlilik tarihinin güncel olmasına dikkat edilecektir.
TMO Başmüdürlüğü un, makarna ve bulgur fabrikalarının faal olup olmadıklarının tespiti ve fiili tüketim miktarlarının teyiti için firmalardan fiili tüketim belgelerinin verildiği yıla ait elektrik enerjisi tüketim belgesi isteyeceklerdir. Firmalar bağlı oldukları elektrik şirketlerinden yıllık toplam enerji tüketim belgesi temin ederek TMO Başmüdürlüğüibraz edeceklerdir.
2023 yılı fiili tüketim kapasitesi rakamının kontrolü amacıyla 1 ton buğdayın kırımı için 50-70 kilowatsaat elektrik enerjisi tüketildiği varsayılarak, ibraz edilen fiili tüketim kapasiteleri elektrik enerjisi tüketimi ile kıyaslanacaktır.
Yem Fabrikaları ile Besici ve Yetiştiricilere Arpa Satışı:
Yem Fabrikalarından; halen faaliyette olduğunu gösterir belge ile kurulu kapasite raporu ve 2023 yılına ait fiili tüketim belgesi (Talep sahipleri, faaliyette olduklarına dair belgeyi, kurulu kapasite raporunu bağlı oldukları odalardan, fiili tüketim belgesini ise yeminli mali müşavirlerden onaylı olarak alacaklardır) istenecektir.
Yem fabrikalarının 2023 yılı fiili arpa tüketim miktarının kontrolü amacıyla talep sahiplerinden, ilgili kurum onaylı olmak üzere 2023 yılında kullanmış olduğu elektrik enerjisi tüketimini gösterir resmi belge istenecektir.
Besici ve yetiştiriciler için fiili tüketim hesabında; büyük baş hayvan başına günde 5 kg, küçükbaş hayvan başına ise günde 1 kg hesabı üzerinden 1 aylık arpa fiili tüketim miktarı hesaplanacaktır.
Kanatlı hayvan yetiştiriciliği ile besiciliği yapan ve yemini kendisi imal eden işletmelere ise İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinden yemini kendilerinin imal ettiklerini ve kaç baş ve cins hayvan yetiştirdiklerini belgelemeleri halinde, kanatlı hayvan başına günde 12 gr üzerinden 1 aylık tüketim miktarına kadar satış yapılabilecektir. Hindi için bu rakam günde 65 gr olarak hesap edilecektir.
Yem Fabrikaları ile Besici ve Yetiştiricilere Mısır Satışı:
Yem Fabrikalarına yapılacak satışlarda, halen faaliyette olduğunu gösterir belge ile kurulu kapasite raporu ve 2023 yılına ait fiili tüketim belgesi istenecektir (Talep sahipleri, faaliyette olduklarına dair belgeyi, kurulu kapasite raporunu bağlı oldukları odalardan, fiili tüketim belgesini ise yeminli mali müşavirlerden onaylı olarak alacaklardır).
Fiili tüketim hesabında besici ve yetiştiriciler için talep sahiplerinin kayıtlı oldukları İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinden kaç baş ve cins hayvan beslediklerini belgelemeleri halinde; büyük baş hayvan başına günde 2 kg, küçükbaş hayvan başına ise günde 1 kg hesabı üzerinden 1 aylık mısır tüketim miktarı hesaplanacaktır.
Kanatlı hayvan yetiştiriciliği ile besiciliği yapan ve yemini kendisi imal eden işletmelere ise İl/İlçe Tarım Müdürlüklerinden yemini kendilerinin imal ettiklerini ve kaç baş ve cins hayvan yetiştirdiklerini belgelemeleri hâlinde; broiler (etlik) tavuklar için hayvan başına günlük 60 gr, yumurtacı tavuklar için hayvan başına günlük 90 gr, damızlık (etlik ve yumurtalık) tavuklar için hayvan başına günlük 100 gr üzerinden 1 aylık tüketim miktarı hesaplanacaktır. Hindi ve kazlar için günde 300 gr, yarka, civciv vb. için 20 gr, hindi palazı için ise 175 gr üzerinden hesaplama yapılacaktır.
Talep sahipleri (beyaz et, yumurta ve yem) mamul madde ihracatı var ise fiili tüketimin ait olduğu yıl içerisinde Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) kapsamında gerçekleşen mısır ithalat miktarını belirten yazıyı Ticaret Bakanlığı Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerinden temin ederek getirecekler, bu miktar yıllık fiili tüketim miktarlarından düşülerek hesaplamalar buna göre yapılacaktır. Şayet talep sahibi adına fiili tüketimin ait olduğu yıl içerisinde ithalat yapılmamış ise bu durumun da yazılı olarak verilmesi gerekmektedir.