
İŞ DÜNYASI YENİ BİR BÜYÜME HİKAYESİ İÇİN YENİ YAPISAL REFORMLAR İSTEDİ
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 71. Mali Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurul’a, Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Vural da katıldı. Genel Kurul’da Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü nedeniyle “Aynı Ruh, Aynı Heyecanla 1915-2015” teması, slogan olarak da “Bölgesel Yıldızdan Küresel Yıldıza” seçildi.
TOBB ATA’NIN HUZURUNDA
Genel kurul öncesi geleneksel olarak TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında TOBB Genel Kurul Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu, Konseyler, oda, borsa başkanları ve delegeler Anıtkabir’i ziyaret ederek Ata’nın huzurunda saygı duruşunda bulundular.
YILDIRIM, HİZMET ŞEREF BELGESİNİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN ALDI
TOBB bünyesinde 10, 20, 30 ve 40 yılını dolduranlara Hizmet Şeref Belgesi verildi. TOBB’da gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Hizmet Şeref Belgesi`ne layık görülen üyelere ilişkin, "Kazanırken kazandırmanın, insanlara iş ve aş sağlamanın değerini öğrettiler, dürüst tüccarın ne olduğunu gösterdiler" dedi.
Sanayi Odaları Konsey Başkanı Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım da Hizmet Şeref Belgesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldı.
YILDIRIM, GENEL KURULDA DİVAN ÜYELİĞİ YAPTI
TOBB’da Sivas’ı da en iyi şekilde temsil eden Yıldırım, genel kurulda TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı olarak Divan üyeliği yaptı. TOBB’da geçtiğimiz dönemlerde iki kez Divan Başkanı olarak genel kurulu yöneten Başkan Yıldırım’ın bu başarısı iş dünyasından da tam not aldı.
İŞ DÜNYASINA SİVAS KÖFTESİ İKRAM EDİLDİ
TOBB İkiz Kuleler’in bahçesine yöresel ürünlerinin sergilendiği stantlar kuruldu. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası olarak da açılan stant da iş dünyasının temsilcilerine ‘tescilli Sivas köftesi’ ikram edildi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım mangalın başına geçerek köfte pişirdi. Oda başkanları başta olmak üzere yoğun talebin gösterildiği stantta köftenin tanımı sağlandı.
TOBB ANADOLU’DAKİ TAHSİLAT SORUNUNU GÜNDEME GETİRDİ, BANKALARI UYARDI
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Anadolu’da yaşanan tahsilat sorunları ve büyümenin zayıf kalacağı işaretlerine dikkat çekti, yüksek teknolojili ürünlerle kendini gösteren sanayide 4. Nesil yapıya geçiş için yeni bir yol haritası yapılması gerektiğini belirtti. Hisarcıklıoğlu, bankaların işletmeler üzerine ilave yük oluşturduğunu belirterek bunun önlenmesini istedi.
Hisarcıklıoğlu, vergi sisteminin basitleştirilmesi, elektrikte TRT payının kaldırılması, sosyal güvenlik yüklerinin azaltılması, iflas erteleme davalarının sınırlanmasını ve yargı süreçlerinin hızlandırılması kapsamında, belirli bir tutarın altındaki bütün anlaşmaların zorunlu olarak tahkim kapsamına alınmasını talep etti.
UYARI VE ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında 2015’in kritik bir yıl olacağının altını çizdi. Seçimlerin hemen sonrasında ise “sanayi 4.0” olarak adlandırılan ve sanayileşme döneminin dördüncü evresi olarak nitelenen süreci yakalamak için atılması gereken adımları sıraladı.
Türkiye’nin, küresel, bölgesel ve yerel riskler nedeniyle diğer ülkelerden 2 kat daha fazla dikkatli ve tedbirli olması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, jeopolitik risklerin Türkiye etrafında yoğunlaştığını, düşen petrol fiyatlarının dış ticareti olumlu etkilese de ihracat, turizm, yatırım ve uluslararası müteahhitlik kanallarından olumsuz etkisinin gözlendiğini, öncü göstergelerin zayfı bir büyümeyi işaret ettiğini kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, Anadolu’dan olumsuz sinyallerin geldiğini belirterek, “İç piyasada hem işler durgun, hem de tahsilatta, özellikle de çeklerde giderek artan ölçüde sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sıkıntıları aşmak için büyüme temposunu mutlaka artırmalıyız.Yılın ikinci yarısında, hem seçim döneminin geride kalması, hem de Avrupa’nın canlanmasıyla, iç piyasa ve ihracatın daha olumlu seyretmesini ve büyümenin hızlanmasını umuyoruz. Özetle 2015, düşe kalka yol alacağımız bir yıl olacak” uyarısında bulundu.
SEÇİM SONRASI İÇİN YOL HARİTASI: SANAYİ 4.0
Türkiye’nin, mevcut sorunları aşması yanında, gelecek dönem güçlü ülkeler arasına girmesi için de bir yol haritasına ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, sanayinin yeni evresinin mutlaka yakalanması gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, “Sanayimizde de yapısal dönüşüm ihtiyacı var. Zira ürettiklerimiz çoğunlukla orta teknolojili ürünlerden oluşuyor. İleri teknoloji içeren ürünlerin payıysa bir türlü artmıyor. Şimdi Almanya başta olmak üzere dünya, “sanayi 4.0”a geçişi, yani 4. nesil sanayiyi konuşuyor. Yeni bir dönemin ayak sesleri duyuluyor. Makineler arası iletişim ve karar alma dönemi başlıyor” diye konuştu.
Yeni dönemin temel ayırıcı işaretlerinin; daha az insan müdahalesi, daha fazla otomasyon, daha hızlı karar alma, daha az stok tutma, daha verimli ve hızlı üretim ile pazara ulaşma süreçleri olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dördüncü sanayi devrimi; parçalar, makineler ve insanlar arasındaki bağlantıyı artıracak, üretim sistemlerini hızlandıracak. Verimliliği yükseltecek. Gelir düzeyini, istihdamı ve yatırımları hızla artıracak. Öyle ki, bu sürece geçmeyi başaran ülkeler, her yıl, diğer ülkelere, 5 yıl fark atar hale gelecek. Türkiye’nin bu büyük değişimin dışında kalmaması gerekiyor. Kişi başına 10 bin dolar gelirden 25 bin dolar gelire sıçramanın yolu da buradan geçiyor. Bu çerçevede ‘inovasyon’un önemi’ konusunda hem fikiriz. Artık ‘nasıl inovasyon yapacağımıza’ odaklanmamız lazım. Devletimizle birlikte, biyoteknoloji başta olmak üzere Türkiye’nin güçlü olabileceği alanları belirleyip, bir strateji çerçevesinde, el birliği ile çalışırsak, orta gelir tuzağını da aşarız.”
KAYNAK TAHSİSİNDE SANAYİ TALEBİ
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yeni döneme girerken 2014 ortasından bu yana tartışması süren “kaynak tahsisi” konusuna da girdi ve “Ülkemizdeki kısıtlı kaynakların, daha az katma değerli alanlar yerine, sanayi yatırımına yönelmesini sağlamalıyız. Yüksek katma değerli sanayi faaliyetleri özel programlarla desteklenmeli. Sanayicimizin ihracat taşımalarına navlun ve akaryakıt desteği sağlanmalı. OSB’lerin demiryolu bağlantıları artırılmalı” dedi.
BANKALARA TEPKİ: VİCDANSIZLIĞI BIRAKIN
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, döviz kurlarındaki aşırı oynaklığa karşı önlem talep ettiği konuşmasında, dış ticaret için önemli olan Ortadoğu’ya ve Kuzey Afrika’ya ihracatta ulaşım hattı sıkıntısı olduğunu ve yeni güzergahlara iltiyaç bulunduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, düzenlemelere karşı bankaların işlem ücretlerini sürekli olarak aldığını belirterek bunun durdurulmasını istedi.
Hisarcıklıoğlu, “Bankalar her fırsatını bulduklarında, üzerimize maliyet yüklüyorlar. Eskiden sadece kredi faizleri ile oynarlardı. Şimdi bir de işlem ücreti belası çıktı.Kamu otoritesi ne kadar sınırlandırmaya çalışsa da bir yolunu buluyorlar. Bankalar! Unutmayın! KOBİ’ler varsa, siz varsınız! Artık bu vicdansızlığı, bu “hep bana”, “hep bana” anlayışını bırakın” dedi.
“BÜROKRASİ” TEPKİSİ
Rifat Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasında en fazla alkış alan bölümlerden biri de bürokratlara yönelik eleştiri oldu. “İşadamı işini kanuna uygun yapacak. Düzgün çalışacak. Yapmadığında da hesabını verecek. Zaten veriyoruz. Peki, keyfi kararla haksız yere bir müteşebbisin hayatını karartan bürokrat niye dokunulmaz olsun. Nasıl özel sektör yaptığı hatanın bedelini ödüyorsa, bürokrat da yaptığı hatanın bedelini ödemeli” sözleri büyük alkış aldı.
‘KOBİ’LER BİRLEŞİN’
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lerin kısa vadeli çıkarlar yerine uzun vadeli gelişmeye odaklanması gerektiğini belirterek, birleşerek ölçek ekonomisini sağlamanın en öncelikli konu olması gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, “Yeni dönemin risklerini yönetip, fırsatlarını değerlendirebilmek için, KOBİ’lerimizin ölçeklerini, sürekli büyütmeleri gerekiyor. Bunun için tek yol birleşmek ve ortaklık kültürünü öğrenmektir. Yoksa çok şey kaybedeceğiz” dedi.
DAVUTOĞLU: GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI 11 MAYIS’TA YENİLENECEK
Başbakan Ahmet Davutoğlu, TOBB Genel Kurulu`ndaki konuşmasında, Hisarcıklıoğlu’nun bürokrasi dokunulmazlığı eleştirisine değinerek, iş dünyasının taleplerini sürekli olarak dinlediklerini kaydederek, bürokrasiyle de ilgili olarak “Hiç kimse hesap vermekten azade (serbest) ve bigane (ilgisiz) değildir” dedi. Davutoğlu, üçüncü ülkelerle AB arasındaki anlaşmalar nedeniyle Türkiye’nin mağdur olduğu Gümrük Birliğine yönelik anlaşmanın 11 Mayıs’ta yenileneceğini kaydetti. Davutoğlu, bu revizyon ile Türkiye’nin ABD-ABD Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşmasında söz sahibi olacağını belirtti. Türkiye’nin hükümetleri döneminde siyasi istikrar ile birlikte ekonomik olarak büyüdüğünü ve bu büyümenin sürdüğünü kaydeden Davutoğlu, yatırımların da özellikle yüksek teknolojili alanlara yönelik olarak teşvikinin sürecini söyledi. Davutoğlu, seçimlerden sonra milli uzay ajansının kurulacağını da açıkladı.
KILIÇDAROĞLU: KOBİ’LERE SIFIR FAİZLİ 1 YIL VADELİ KREDİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidar olmaları halinde, vergi ve sigorta prim borcu olmayan KOBİ’lere, 1 yıllık vergi ve sigorta primleri kadar sıfır faizli kredi kullandırılacağını belirterek, “Burada kaybeden yok. Herkes kazanacak. Devlet prim toplayamayınca ne yapıyor, gidip borçlanıyor ve dünya kadar faiz ödüyor” dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin ekonomik yapılanmasını yeniden sağlamak ve büyümeyi teşvik etmek için, rekabet gücünü artıracak, yüksek teknolojili ürünlere geçecek, üretimi destekleyecek bir yapı kurmak istediklerini, bunun altyapısının eğitimle mümkün olacağını kaydetti. Kılıçdaroğlu, chip üretmek isteyen işadamına destek verilmediğini de hatırlatarak, “Ben başbakan olsaydım 1 milyar doları çekinmeden verirdim” dedi. Kılıçdaroğlu da Hisarcıklıoğlu’nun bürokrasi eleştirisine ilişkin görüşlerini açıklayarak, “Bürokrat tek başına hareket etmez. Talimat siyasi irade verir” dedi.
VURAL: İŞADAMLARINA YEŞİL PASAPORT
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural konuşmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “her ülkeye konsolos” sözünü eleştirdi. Vural, “Her ülkeye konsolos göndereceğine işadamlarına yeşil pasaport ver” dedi. Oktay Vural, iktidarın özgürlük söylemine karşılık ulusal güvenliği tehdit edecek uygulamalara yol açtığını ve hem iç, hem de dış barışa katkı vermekten uzaklaştığını vurguladı. “Bizim için Türkiye Çanakkale’de yüzüncü yılını kutladığımız Türkiye Cumhuriyeti’dir, başka Türkiye de yoktur” diyen Vural, “Aynı ruh ve heyecan diyorsak işte o zaman yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran heyecana sahip olmamız gerekiyor” dedi. Hükümetin yargıyı siyasallaştırdığını anlatan Oktay Vural, “Bir Türkiye düşünün ki bir millet kimliğini tartışıyorsa, ekonomide belirsizlikler varsa, bu belirsizliklerin açıkçası 7 Haziran seçimlerinde de devam edeceğini gördüğünüz zaman bu belirsizliklerin kaldırılması gerekmiyor mu? Başkanlık mı olacak bilmiyoruz. Maalesef bizi biz yapan aynı ruhu oluşturan bu değerler 13 yıl boyunca maalesef tüketilmiş boyuttadır. Keyfi bürokratın keyfi davranışı. Bürokrasiye dokunulmazlık zırhı veren kim?” diye sordu.