Sivas TSO
0%

KAP PROJESİNDE SONA GELİNDİ

Sivas’a deniz getirecek olan Karadeniz Akdeniz Projesi (KAP) kapsamında Sivas ve Ordu TSO Meclis Üyelerinin katılımıyla ortak toplantı düzenlendi. 

Odamız ev sahipliğinde 5. gerçekleştirilen toplantıda projenin son durumu ve güzergahın geçtiği illere sağlayacağı ekonomik faydalar masaya yatırıldı. Güzergahın geçtiği illerde heyecanla beklenen projenin 2017 yılında tamamlanması bekleniyor. 

SİVAS’A DENİZ GELECEK

Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, 789 kilometre uzunluğundaki Karadeniz Akdeniz Projesinde artık sona yaklaşıldığını söyledi. Yıldırım, “2003 yılından bugüne kadar bu çalışmayı yakından takip ediyoruz. Yaklaşık 140 yıllık bir hikayesi bulunan bu önemli projede artık sona gelindi. Projenin Sivas’ı kapsayan 305 kilometrelik yolu yüzde 95 oranında tamamlanmıştır. Yapımı devam eden Geminbeli tünelinde ise sona gelinmiştir. Ordu Sivas arasında ise proje çalışmaları devam etmektedir. İnşallah önümüzdeki yıl proje tamamlandığı 2 saatte Ordu’ya gitmeyi hedefliyoruz” dedi. 

SİVAS LİMANA ULAŞACAK

“KAP ile Sivas’a deniz geleceğini” söyleyen Yıldırım, “Bu proje sadece tatil amaçlı değil. Önce yol istedik, şimdi Ordu’ya liman istiyoruz. Çünkü Ordu’ya yapılan liman Sivas’a yapılmış demektir. 310 km mesafede bir limanımızın olması İstanbul’daki bir üreticinin o trafikte, o şartlarda limana ulaşması ile aynı sürede gerçekleşecektir. Ürettiğimiz ürünleri dünya pazarına sunmamız ve rekabet ortamında ayakta kalabilmemiz için Ordu limanına ihtiyacımız. Bu yüzden ikinci hedefimiz Ordu limanı. Bu yönde çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Anadolu’nun merkezi Sivas, liman ile buluşmuş olacak” diye konuştu.   

ULAŞIMDA SİVAS MERKEZ OLACAK

KAP ve hızlı tren projesi ile Sivas’ın coğrafi olarak merkez olacağını kaydeden Yıldırım şunları söyledi:  “2018 yılında Sivas’a hızlı tren başlıyor. Erzincan’a kadar devam edecek. Karadeniz’den, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerimiz ve de doğuya yolculuk eden vatandaşlarımız, Sivas üzerinden hızlı tren ile çok kısa sürede ulaşımlarını kolaylaştıracak. Ordu-İstanbul 900 km ve yaklaşık 10 saat sürüyor. Ancak Zara’daki hızlı tren istasyonu ile bu yolculuklar daha kısa sürede yapılacak.

Sivas’ımızda hava yolu ulaşımı kolaylıkla sağlanıyor. Demiryolu ağ bağlantısı ile Sivas önemli bir merkez durumunda. Hızlı tren ve KAP projesi ile de Sivas’ta ulaşım sorunu ortadan kalkmış olacak. Türkiye’nin en kolay ulaşılabilir ve cazibe merkezi Sivas haline gelecek. Yolların birleştiği, dostlukların ve ticari işbirliklerin artacağı KAP projesinin kısa sürede tamamlanmasını diliyorum.” 

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Servet Şahin ise projenin 5 ili direk, 50 ili en direk olarak yakından ilgilendirdiğini söyledi. Şahin, Akdeniz, İçanadolu ve Karadeniz kadar Doğu ve Güneydoğu illerinin de bu projeden faydalanacağını açıkladı. Şahin, “Irak, Suriye bölgesi ile Kafkasya birleşecek. Ticari ve ekonomik işbirlikleri artacak” dedi. 

AK Parti Milletvekili ve TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı  Habib Soluk, projenin detayları hakkında önemli bilgiler verdi. 

Soluk, “Bu ana güzergahta 789 kilometrelik mesafenin 667 kilometresi bölünmüş yol ve bu yolun 304 kilometresi sıcak asfalt, 363 kilometresi sathi kaplamadır. 27 kilometresi ise tek yol olarak çalışıyor ve 95 kilometresinin de projesi bitmiş ihale aşamasındadır. Mesudiye Gölköy ayrımına kadar harcanan para 570 trilyondur. Sivas sınırına kadar projenin tamamı 700 trilyondur. 25 adet Sivas il sınırına kadar tünel bulunmaktadır. Bu tünelleri toplam uzunluğu 15,1 kilometredir. Ayrıca 330 metre uzunluğunda viyadük vardır. 5 adet 270 metre uzunluğunda köprü vardır. Bu köprülerden 4 tanesi tamamlanmıştır” dedi

 “NOKTADAN NOKTAYA DEĞİL SAÇAK BİR PROJE”

“Bu yolumuzun uzunluğu 789 kilometredir. Ordu’dan İskenderun’a çıkan bu güzergah ben aslında tek olarak ifade etmek istemiyorum. Çünkü kuzey güney olarak 18 dilime ayırdık. Sadece bir Ordu, Topçam Mesudiye güzergahı değil işe Ünye’den başlamak lazım. Ünye’den gelen güzergahımız, cevizlidere, Niksar, Tokat, Çamlıbel, Yıldızeli’nden Pınarbaşı, Göksu, Maraş iner. Maraş’a inmeden Göksu’ndan sonra Adana güzergahına ayrılmamız mümkündür. Adana’dan Mersin’e ayrılmamız mümkündür. Demek ki bu güzergah sadece Ordu, Sivas, Kayseri, Marş, İskenderun diye adlandırılmaması gerekiyor. 

Birinci hattımız Ünye, ikinci hattımız Fatsa, üçüncü hattımız Ordu. Ordu Uzunisa arası 13.9 kilometre bölünmüş ve sıcak asfalt olarak yapılmış durumda. Diğer taraftan Ordu’nun Karadeniz yapısına baktığımız zaman saçak gibi aşağıya sarkan bir yapısı var. bu saçak gibi sarkan yapıları da ana güzergahlarla topladığımız birleştirdiğimiz zaman Ordu’nun güneyine hiç tahmin edilmeyecek ölçülerde bir canlılık vereceğiz. Kavaközü, Çambaşı’nı Topçam-Çambaşı, Topçam Yeşilce oranında bağlanılması ve dolayısıyla buraya gelen bir hemşerimizin buraya geçebilmesi için Ordu’ya çıkıp gelmesi yerine o güzergahında bu tali yolların bağlanması ana güzergahımıza bizim ayrıca bir canlılık verecektir.

Bu ana güzergahta 789 kilometrelik mesafenin 667 kilometresi bölünmüş yol ve bu yolun 304 kilometresi sıcak asfalt, 363 kilometresi sathi kaplamadır. 27 kilometresi ise tek yol olarak çalışıyor ve 95 kilometresinin de projesi bitmiş ihale aşamasındadır. Oda inşallah yakında devreye girer. Mesudiye Gölköy ayrımına kadar harcanan para 570 trilyondur. Projenin tamamı 700 trilyondur. Sivas sınırına kadar.”

ORDU–SİVAS ARASI 25 TÜNEL BULUNUYOR

Ordu’dan Sivas’a doğru toplam 25 adet tünelin bulunduğu kaydeden Milletvekili Soluk, bu tünellerin uzunluğu 15,1 kilometre olduğu söyleyerek şöyle devam etti:

“25 adet Sivas il sınırına kadar tünel bulunmaktadır. Bu tünelleri toplam uzunluğu 15,1 kilometredir. Ayrıca 330 metre uzunluğunda viyadük vardır. Bu viyadük de tamamlanmıştır. 5 adet 270 metre uzunluğunda toplam köprü vardır. Bu köprülerden 4 tanesi tamamlanmış ve bunların toplam uzunluğu 225 metredir ve metrelik bir köprümüz kalmıştır.

 Sivas, Yağdonduran, Hekimhan, Malatya, Adıyaman, Gaziantep üzerinden Kilis’e inmek, Adıyaman üzerinden ayrılıp Urfa’ya inmek Karadeniz içinde Sivaslılar içinde sadece noktadan noktaya değil hem kuzeyde hem güneyde saçak oluşturduğu açık ve net olarak görülmektedir. 8’er kilometre uzunluğunda 2x2 tüneller oluşturulduğunda Ordu’dan çıkanlar, İskenderun limanına girecektir. Mersin limanına da Yenice’den ayrılıp gelmek mümkündür. Adana’ya girmek mümkündür. Ayrıca Urfa’ya inmek mümkündür.”

 

Toplantının sonunda oda başkanları karşılık birbirlerine plaket verdi. Ordu Meclis üyeleri Sivas meydanını gezerek, kentten ayrıldı. 

Haberler