
KUYAP TANITIM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Çalışanların ve İşverenlerin Küresel Ekonomideki Değişimlere Uyum Yeteneğinin Artırılması Projesi’nin (KUYAP) tanıtım toplantısı, Sivas’ta gerçekleştirildi.
KUYAP, Avrupa Birliği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yürütülen ve aralarında Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nın da bulunduğu 5 odanın finansmanıyla uygulamaya konuldu. Projenin tanıtım toplantısı Odamızın ev sahipliğinde yapıldı.
Toplantıya, Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Özel İdare Genel Sekreteri Salih Ayhan, KUYAP Teknik Destek Ekip Lider Vekili Carlo Penco, Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, Meclis Başkanımız Necati Şahin, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerimiz ile çok sayıda STK temsilcisi ve işadamı katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, işletmeleri çağın gereklerine ayak uydurabilmesi için proje hazırlamaya devam edeceklerini açıkladı. Yıldırım, “Günümüzde rekabetin şekli değişti. İşletmelerin ayakta kalabilmesi için teknoloji ve sermaye yeterli değil. Odalar açısından da hizmetin şekillerinin değişmesi ve çeşitlenmesi lazım. İşte bu projeleri bunun için yapıyoruz. İşletmelerimizi çağın gerekliliklerine hazırlamak için yapıyoruz. Bildiğiniz gibi Kodak dünyanın en önemli fotoğraf makinesi üreticisi idi. 131 yıl önce kurulan şirket bundan 30 yıl önce de ilk dijital fotoğraf makinesini üretmişti. 20. Yüzyılda sektörün % 90’ına hakimdi. Ancak ne oldu? Değişen beklentilere uyum sağlayamadı ve battı. Teknolojisi yok muydu, sermayesi yok muydu. Vardı. Ama yanlış yönetim ve stratejiler nedeniyle iflas etti” dedi.
KUYAP’ın üyelerin yeteneklerini geliştirmeleri ve rekabet güçlerini artırmaları için önemli olduğunu kaydeden Yıldırım, “ TOBB’a böyle bir projeyi başlattığı için teşekkür ediyor, Odamızın da içerisinde bulunduğu 5 ilde uygulanacak olan bu projede en önde yer almanın da gururunu yaşıyorum” diye konuştu.
Daha sonra TOBB AB Daire Başkanlığından Dr. Esin Özdemir’i proje hakkında bilgiler verdi. Cumhuriyet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve Vali Yardımcısı Mustafa Aydın’da bir konuşma yaparak projenin işletmeler ve oda açısından başarılı olmasını dilediler.
Toplantı da KUYAP Teknik Destek Ekip Lider Vekili Carlo Penco`yu projenin tanıtım sunumunu yaptı. Konuşmasında, Uyum Yeteneğinin tanıtımını yapan Carlo Penco, yeni koşullara uyum sağlamak için, değişimin hayatın gerçeği olduğu bilinciyle davranış biçimlerinin de yenilenmesi gerektiğini dile getirdi.
KUYAP`ın uygulandığı illerde, işletmeleri küresel iş ortamına hazırlamayı amaçladığını anlatan Penco, bu kapsamda, hem işveren ve çalışanlara genel ve mesleki alanlarda eğitimler verileceğini, hem de Ticaret ve Sanayi Odaları`nın eğitim alanında kurumsallaşmaları ve birer eğitim üssü haline gelmeleri yönünde önemli bir adım atılmış olacağını ifade etti.
Geleneksel yaklaşımda küçük işletme stratejilerinin oldukça istikrarlı bir dünya görüşü üzerine kurulu olduğunu, işletme sahiplerinin gidişata ve anlık ihtiyaca göre iş planı yaptığını kaydeden Penco konuşmasında şu ifadelere yer verdi; "Küreselleşme, yeni teknolojiler ve bilgiye kolay erişim gibi faktörler küçük işletmelerin çalışma koşullarını değiştirmektedir. Sürdürülebilir rekabet gücü için yalnızca pazarda konumlanma veya kaynaklara erişim yeterli değildir. Niş veya kısıtlı bir pazara sahip olmak, iş gücü maliyetini düşük seviyede tutmak küçük işletmeleri zorlu rekabet ortamından koruyan bir üstünlük olmaktan çıkmıştır. Dünyada düşük maliyetli üretim yapan işletmelerin çok olduğu düşünüldüğünde, asıl sorunun üretim olmadığı net olarak görülmektedir. İşletme bilgisi, üretimden daha önemli hale gelmiştir."
Sunumunda, KOBİ`ler için uyum yeteneği modellerine de değinen Penco bu modellerin bir birini tamamlayan 3 düzeyden oluştuğunu belirterek, bunları; "İşletme sahiplerinin ya da yöneticilerin yeni işletme modelleri hakkında düşünme ve uygulama kapasitesi", "Yeni işletme modelinin uygulanmasına ve mesleklerin zenginleştirilmesine imkan sağlayan yeniden yapılanma" ve "Geliştirilmiş beceri ve sorumluluk sahibi çalışanlar" olarak sıraladı.
Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Berrin Filizöz de ‘Uyum Yeteneğinin Arttırılmasının Önemi’ konulu bir sunum yaptı.
Gökler A.Ş. Nirocare Genel Müdürü Göksel Aras ise ‘Uygulamada Uyum Yeteneğinin Arttırılmasının Önemi’ hakkında katılımcılara bilgiler verdi.