Sivas TSO
0%

MADEN KENTİ SİVAS ZİRVESİ DÜZENLENDİ

Odamız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Valilik, Belediye, MTA Genel Müdürlüğü ve ORAN Kalkınma Ajansı tarafından 3. Maden Kenti Sivas Zirvesi düzenlendi.

Sivas`ta, madenciliğin ve jeotermal enerji kaynaklarının geliştirilmesi amacıyla 5 yıl aradan sonra üçüncüsü Odamız Konferans salonunda yapılan zirveye, Vali Davut Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdülkerim Yörükoğlu, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Alim Yıldız, Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Zeki Özdemir ile çok sayıda davetli katıldı.

Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Özdemir, yaptığı açılış konuşmasında Sivas`ın bir maden şehri olduğuna vurgulayarak, zirveye 3. kez ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını söyledi. Tarih boyunca uygarlıkları şekillendiren temel sektörlerden biri olan madenciliğin Türkiye için önemli olduğunu belirten Özdemir, “Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızda sürekli müsteşarlarımızın olması Sivas’ın madencilik aslında önemini gösteriyor” diye konuştu.

Belediye Başkanı Sami Aydın ise, “Sivas`ta önemli yer altı zenginlikleri, doğal taş madenleri var. Madenciler çok sevilmez dediler ama bu yanlış bir olgu. Madenci; üreten demek, üretim ise bizim hayatımızı kolaylaştırır. Biz Sivas’ın gerçek anlamda sahip olduğu zenginliklerinin farkında değiliz. Bunun farkına varırsak Sivas gerek ülke ekonomisine gerekse istihdama katkı sağlayarak büyüyen bir il olur” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Abdulkerim Yörükoğlu, Sivas’ın yeraltı zenginlikleri bakımından şanslı bir il olduğunu belirterek, “Divriği ve Kangal ilçelerinde sektörün ihtiyaç duyduğu teknik eleman ihtiyacının karşılanması için Maden Meslek Liseleri kuruldu.  Bakanlık olarak destekliyoruz. Sivas’ın çok ciddi bir maden potansiyeli var” dedi.

Yörükoğlu, madencilik alanında teknik eleman ihtiyacı bulunduğunu belirterek, “Milli Eğitim Bakanlığımız madencilikte ara eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla 11 ilde 13 maden meslek lisesi kurdu. Sivas maden çeşitliliğinin yanı sıra insan potansiyelinin de değerlendirilmesi kapsamında şanslı olan bir ilimiz. İki yeni meslek lisesinin kurulması Sivas ilimizde gerçekleşti. Bunlardan biri Divriği´ye diğeri ise Kangal´a kuruldu. Bu meslek liselerinden yetişecek teknik elemanlar yeraltında, yer üstünde madencilik faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan ara elemanları karşılayacak. Kendi iç potansiyelimizi kullanarak yeraltı zenginliklerimizi ekonomimize kazandırmalıyız. Sivas işte bu noktada yeraltı kaynakları açısından önemli bir ildir” diye konuştu.

Yörükoğlu, "Kendi mühendisimiz ve teknik elemanlarımız ile milli teknolojileri kullanarak mevcut kaynaklarımızı ülke ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Sadece MTA kömür aramalarında son 10 yılda 2,2 milyon metre sondaj yaptı. Bunun karşılığında yaklaşık 10 milyar ton yeni kömür rezervi buldu. Toplam rezervimiz şu anda bizim 18 milyar tona geldi. Bu şu anlama geliyor, ülke enerji ihtiyacımızın, özellikle elektrik ihtiyacının yerli kaynaklardan özellikle kömürden karşılanma durumuna geliyor. Biz kısa dönemde 5 bin megavatlık kömüre dayalı termik santrali hayata geçirmeyi planlıyoruz." dedi.

“MADENCİLERİN ÖNÜNÜ AÇMAK ÖNCELİĞİMİZDİR”

Vali Davut Gül ise, madencilerin zor şartlar altında ekonomiye katkı sağladıklarını söyledi. Kamu olarak önceliklerinin bütün sektörlerde olduğu gibi madencilerin de önünü açmak olduğunu vurgulayan Vali Gül, şunları söyledi. “Maden Kenti Sivas Zirvesi, Sivas açısından çok önemlidir. Madenciler, kendi deyimiyle ekmeğini taştan çıkaran insanlardır. Kamu olarak bize düşen bütün sektörlerde olduğu gibi madencilerin de önünün açılması, onların sorunlarının ortadan kaldırılması daha doğrusu onlara engel olunmamasıdır. Gerek yatırım yapmak isteyenler gerekse faaliyette olan işletmelerin yaşadıkları sıkıntıları biliyoruz. Enerji Bakanlığımızın şimdiki politikası, devletimizin yerli ve milli kaynaklara bakış açısı madencilerimizin de sorunlarının çözümüne ciddi anlamda katkı sağlıyor. Yeraltı kaynakları açısından zengin olan ilimizde bu alanda hem yatırım hem de ilerleme anlamında büyük yol kaydedildi.”

Sivas`ın bir enerji kenti olduğunu kaydeden Gül, "Özellikle rüzgarla, güneşle ve diğer termal kaynaklarımızla birlikte Sivas`ın hangi tarafına bakarsak yer altında ve yer üstünde enerjiyle ilgili, madenle ilgili milli ekonomiye katkı sağlayacak kaynakların olduğunu biliyoruz." dedi.

Zirvede; madenciliğin uluslararasındaki rolü ve geleceği, dünyada ve Türkiye`de madencilik sektörü, Türkiye maden potansiyeli ve doğal taşın bu potansiyel içindeki payı, Sivas ilinin yer altı kaynakları ve sektörün gelişmesine yönelik bazı öneriler, maden yatırımlarında devlet yardımları, madencilikte MİGEM`in yeri ve önemi, madenlerin ve iş yerlerinin ruhsatlandırılması, uzaktan algılama teknolojisi ile maden alanlarının araştırılması, Türkiye`de çimento sektörü, ÇEDAŞ çalışmaları ve madencilerin enerji problemleri, Kangal Termik Santral ve kömür sahasına genel bir bakış, E-Sektör proje çalışmaları, işletme geliştirme, haritacılık faaliyetleri, madenciliğin çevresel etkileri, madencilik faaliyetlerinde ÇED, Cumhuriyet Teknokent gibi 23 konu ele alındı. 

Haberler