Sivas TSO
0%

SİVAS EKONOMİSİ MASAYA YATIRILDI

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez başkanlığındaki heyet, OSB’de fabrika ziyaretlerinde bulundu. Sanayicilerin nabzını dinleyen heyet Odamızda düzenlenen değerlendirme toplantısında, Sivas ekonomisini masaya yatırdı.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez, Vali Davut Gül, Milletvekili Hilmi Bilgin, Belediye Başkanı Sami Aydın, Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, İhracat Genel Müdürü Özgür Volkan Ağar, Ekonomi Bakanlığı uzmanları ve sanayicilerin katılımı ile “Yatırım teşvikleri ve ihracatta devlet yardımları” hakkında Odamızda toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, Sivas’ın teşviklerde 4.bölgede olduğunu hatırlatarak, “Komşu bazı illerimiz gibi Sivas’ın Cazibe Merkezleri arasına alınmasını istiyoruz. Bu olmazsa, hiç değilse 2.OSB´miz veya demiryolu yatırımlarımız bu kapsama dahil edilmesini talep ediyoruz” dedi.

MİLLİ OTOMOBİL İÇİN İLK GİRİŞİM

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi`nde düzenlenen "Türkiye’nin Otomobili Projesi Ortak Girişim Grubu İşbirliği Protokolü İmza Töreni"nde 5 baba yiğide Sivas’a yatırım yapmaya davet ettiğini açıklayan Yıldırım, “Yerli ve milli otomobilin Sivas’a üretilmesi için Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katımıyla yapılan törene ben de katıldı. Burada atılan imzalardan sonra 5 baba yiğit olarak adlandırılan firmaların patronları ile bizzat görüştüm. Sivas adına teklifte bulundum. Her türlü imkanı seferber edeceğimizi açıkladım” diye konuştu.

Vali Davut Gül, programın ve firmalara yönelik yapılan ziyaretlerin Sivas’a değer katacağını söyledi.  Yerli otomobilin Sivas’ta üretilmesi konusunda yaptıkları girişimleri anlatan Gül, “Yerli otomobili üretecek Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Kıraça ve Zorlu Holding’in yönetim kurulu başkanlarına birer mektup yazarak bu tesisin Sivas’a kazandırılmasını talep ettik. İlimizin en büyük artısı İkinci Organize Sanayi Bölgesidir. Firmalara sıfır bedelle buradan yer tahsisinde bulunacağımızı söyledik. Bundan sonraki aşama tamamen yatırımcılarımızın takdiridir" dedi.

Teşvik bölgesinin dezavantaj olmadığını da belirten Gül, büyük yatırımlar olduğu için Kadıköy’e de, Şırnak’a da yatırım yapılsa aynı teşviklerden yararlanabildiğini ifade etti.

Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Tarık Sönmez ise Türkiye’nin ekonomi bakımından iyi ülkeler arasında olduğunu belirterek, "2002-2016 döneminde yıllık yüzde 5,7 büyümüş durumdayız." ifadesini kullandı. İhracat desteklerinin en önemli konularından biri olduğunu vurgulayan Sönmez, her yelpazedeki ihracata ve ihracatçıya destek sağladıklarını söyledi.

Ekonomi Bakanlığı´nın Sivas´a verdiği ihracat desteğinin 2014´te  444 bin, 2015´te 540 bin, 2016´da 931 bin, 2017 yılında da 417 bin lira olduğunu açıklayan Müsteşar Yardımcısı Sönmez “Bu Türkiye ortalamasının sadece yüzde 1´ini oluşturuyor. Çok gerilerde. Proje üretin getirin, destekleyelim” dedi.

Yeni projeler de tasarladıklarını dile getiren Sönmez, "Yerelden ve firmalarımızdan destek gelirse Ekonomi Bakanlığı olarak özellikle demir yolu ve demir yoluyla ilgili sanayi çerçevesinde TÜDEMSAŞ öncülüğünde bir proje, yine mobilya konusunda faaliyet gösteren firmalarımızın oluşturacağı yeni bir grupla bir proje oluşturabileceğiz. Biz elimizden geleni elbette sağlarız ama gerekli şart sizlerin ilgisi ve projenin içinde yer alma noktasındaki istekliliğinizdir. Bu proje kapsamında yer alan firmalarımızın yapacakları faaliyetlerde karşılaştıkları giderlerin yüzde 70’ini devlet olarak bizlerin karşılayacağını söylemek isterim." dedi.

KOBİ’lere sağladıkları destekleri de anlatan Sönmez, firmalara yurt dışı fuar desteği verildiğini de hatırlatarak "Yeni dönemde yurt içinde belirli büyüklüğe ulaşmış fuarları da kapsama kattık. Bunların da desteklenmesi söz konusu. İç fuarlarda 30 bin liraya kadar destek veriyoruz, yüzde 50 oranında." diye konuştu.

HİZMET SEKTÖRÜNE DESTEK

İhracatçılara vize muafiyeti getiren yeşil pasaport desteği sağladıklarını, hizmet sektöründe de eğitim, sağlık turizmi, dizi filim ve hastanelere de destek verdiklerini bildiren Tarık Sönmez, firmaların lojistik giderlerini de katkı sağladıklarını açıkladı.

İHRACAT-İTHALAT DURUMU

2016 yılında 621 bin nüfusu olan Sivas´ta işsizliğin yüzde 10 düzeyinde olduğunu da belirten Sönmez,  geçen yıl 76 ülkeye 80 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, 38 ülkeden yapılan ithalat rakımının da 69 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirterek, “2017 yılının 9 aylık ihracatı 70, ithalatı da 45 milyon dolar olmuştur. Sivas ihracatta 2016 yılında, Türkiye sıralamasında 53.sırada yer aldı.” dedi.

 “GEREĞİNİ YAPACAĞIZ”

Bakanlık olarak sorunların yerinde tespiti için başlattıkları yeni çalışma kapsamında, Ekonomi Bakanlığı heyeti olarak Sivas´a geldiklerini ve Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapan fabrikalarda incelemelerde bulunduklarını söyleyen Müsteşar Yardımcısı hemşehrimiz Tarık Sönmez, tüm talepleri değerlendireceklerini ve Sivas´ta ki bu sorunların çözümü için gerekenin yapılacağını ifade etti.

Daha sonra toplantı soru ve cevap bölümüyle devam etti.

Haberler