Sivas TSO
0%

SİVAS’I BÜYÜTMEK İÇİN İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ

Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, son dönemde finans ve bankacılık sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili banka müdürleriyle bir araya geldi. Vali ve Belediye Başkanının da katıldığı toplantıda konuşan Yıldırım, “Sivaslı işadamlarımız borcuna sadıktır. OSB’deki tüm sanayicilerimize kefilim. Aynı gemide olduğumuzu kimse unutmamalı.  İşbirliği ve güç birliği yapmamız lazım. Bölge müdürlüklerine karşı Sivas’ı iyi tanıtıp, referansla kefil olmanızı istiyoruz. Banka takip komisyonu kurarak, sorunları çözüme kavuşturacağız. 2023 hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.

Odamız tarafından “bankacılık sektöründe ve piyasalarda yaşanan sorunlar ve talepler” düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

Üçüncüsü yapılan toplantıya Vali Davut Gül,  Belediye Başkanı Sami Aydın, Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, Meclis Başkanımız Necati Şahin ve ilimizdeki bankaların müdürleri katıldı.

SİVASLI BORCUNA SADIK

Sivas’ın ticari ve ekonomik göstergelerini değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, mevduat oranlarında Sivas’ın Türkiye’de 29. sırada olduğunu söyledi. Sivas’ın kredi kullanım oranında 54., takipteki alacaklarda ise 24. sırada olduğuna dikkat çeken Yıldırım “Bu sonuçlar Sivas’ın borcuna sadık olduğunun bir göstergesidir. Türkiye ortalamasında iyi durumdayız” dedi.

HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ

Ülkemiz sıkıntılı bir süreçten geçiyor ve herkesimin etkilendiğini görüyoruz. Kış varsa grip olma olasılığınız yüksek. İş dünyasında grip yaygın durumda. Zatüre olmadan bu hastalığı atlatmamız lazım. Hepimiz aynı ülkede ve aynı gemideyiz. Gemi su aldığı zaman, hepimiz batıyoruz. Özellikle bu coğrafyada güçlü olmamız için daha çok çalışıp, daha çok üretmemiz lazım. Herkesin üzerine büyük görevler düşüyor. Son günlerde eleştirilen sadece finans sektörü değil, siyasetçisiyle işadamıyla bürokratıyla bu süreci beraber atlatmamız lazım.”

BANKACILIK SÖKTERİNDEN TALEPLER

Üyelerin bankalarla karşılaştığı sorunları ve talepleri de açıklayan Yıldırım, Sivas’ta özellikle “Firmalar ve Bankalar arasındaki ilişkilerin ve bilgilerinin mahremiyetinin” gözetilmediğini söyledi.

Yıldırım, “Mensuplarımızın en fazla sıkıntı da olduğu konu bu. Ticaretin bir mahremiyeti vardır. Üçüncü kişilerin bilmemesi gerekir. Özellikle Sivas’ta bankalarla firmalarımız arasında olan ilişkilerimizin tamamı çarşıda, pazarda hatta şehir dışında dahi duyulabiliyor. Bankaları bu konuya gerekli önem vermeye davet ediyoruz.”

Yıldırım, diğer maddeleri şöyle sıraladı:

1.    Banka müşteri temsilcilerinin firma ihtiyaçlarına uygun kredilendirme konusunda gerekli bilgilendirmeleri yapmaması.

2.    Şubelerin sorumluluk almaktan kaçınarak konuları Genel Müdürlüğe havale etmelerinin zaman kaybına neden olması.

3.    Ticari kredilerde kredi tahsis ilişkisi devam ederken tahsis ve teminat şartlarının tek taraflı değiştirilmesi

4.    Bankaların firma istihbaratlarını piyasa şartlarını da göz önüne alarak daha özenli yapmaları ve firma çeklerini kabul etmede daha esnek davranmaları

5.    Ekspertiz değerlemelerinde piyasa değerine göre çok daha düşük tespitler yapılması ve ekspertiz ücretlerinin çok yüksek olması

6.    Makine ve ekipman rehninin teminat olarak kabul edilmemesi

7.    Kentsel dönüşümden kaynaklı olarak ekspertiz değeri oluşmayan gayrimenkullerin bankalarca teminat olarak değerlendirilmemesi

8.    Teminatlandırma esnasında marjların yüksek olması

9.    Yeni kurulan firmalara finansal kaynak sağlanmaması

10.Çek karnelerinin ücretlerinin yüksek olması ve başka bankalara olan para transferlerinde masraf ödenmesi

11.Aynı bankanın farklı şubelerinde yapılan işlemlerin masrafa tabi olması

12.Pos cihazlarından alınan komisyon ücretlerinin yüksek olması

13.Hesap işletim ücretleri ile kredi kartları için her yıl üyelik ücreti alınması

14.Faiz oranlarının yüksek olması

15.BCH Devre faizleriyle ilgili yaşanan sıkıntılar

16.Banka çalışanlarının ticari müşterilerine karşı daha özenli davranmaları

17.Banka çalışanlarına şube telefonundan ulaşılamaması

TAKİP KOMİSYONU KURULACAK

Mensuplarımızdan gelen öneri ve şikayetleri değerlendireceğiz. Bu konuda Odamız bünyesinde takip komisyonu oluşturacağız. Sadece bankacılık değil mensuplarımızın tüm kurumlarda karşılaştıkları sorunları, şikayetler bu komisyonda değerlendirilerek, arabulucu gibi ilgili taraflara ileteceğiz.

OSB’DEKİ FİRMALARA KEFİLİZ

Sivas’taki işletmeleri ve esnaflarımızı iyi tanıyoruz. Finansal bilgilerin eksik olması ve bu işi yönetememesi gibi sorunları var. Sivas’ta yatırımı olan işadamı, tüccar ve esnaf borcunu namus olarak görür ve sadıktır. Borçlarının son kuruşuna kadar öderler. Kimsenin alacağı kalmaz.

İŞBİRLİĞİ VE GÜÇ BİRLİĞİ YAPMAMIZ LAZIM

Sivas’a ayrımcılık istememiz lazım. Sivas Türkiye’nin merkezinde ve temel taşıdır. Bu nedenle Sivas gibi şehirlerin güçlü olması lazım. Bölge müdürlüklerine karşı Sivas’ı iyi tanıtıp, referansla kefil olmanızı istiyoruz. Mağdur olursanız bana gelin. Organize Sanayi Bölgesindeki 190 firmanın büyük çoğunluğuna kefil olabilirim. Elbirliğiyle bu sorunlarını hep birlikte atlatacağız.

BELEDİYE BAŞKANI AYDIN:  TOLERANS TANIYIN

Belediye Başkanı Sami Aydın ise banka teminatları konusunda yoğun şikayet aldıklarını söyledi ve düzeltilmesini istedi. Aydın, “Teminatların ekspertizde gerçek değerinin çok altında tespit ediliyor. Daha sonra bu bir katsayı ile çarpılarak ikinci bir değer düşüşü yaşandığı gibi şikayetler var. Para verirken muhatabınızı iyi tanımanız gerekiyor. Sivas’ta ticaret yapan insanların, iş hacimlerinin ne olduğunu firma sahiplerinden daha iyi biliyorsunuz. O firma almış olduğu krediye ödeyebilecek potansiyele sahipse tolerans, yardımseverlik göstermek gerekir. Sivas, müteşebbisi borç alırken çekinerek, korkarak alır. Borcunu da öder.

VALİ GÜL: YATIRIMCIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Vali Davut Gül ise şöyle konuştu: “Toplantının amacının Sivas’ta işler ve işadamlarımızın durumu çök kötü. Ne yapabilirizi araştırmıyoruz. Sivas’ı büyütmek istiyoruz. Hedeflerine ulaştırmak istiyoruz. Türkiye’nin son üç yılda üç darbe girişimini atlattığını, etrafındaki ateş çemberine rağmen istikrarını koruyan bir ülkemiz var. Sivas, ayakta duran ve gelişen bir ilimiz. 2003’te 4.178 işletme 27 bin sigortalı çalışan vardı. Şimdi 9.311 işletmede 81 bin sigortalı çalışan var. Büyüme devam ediyor. Cumhuriyet tarihinin ticaret erbabı ile kanun yayınlandı. Alınan ve satılan her şey teminat olarak kabul edilebilecek. Parayı ne arsa, ne araba ne de şirket öder. Parayı adam öder. Sivas’ta ödeme kültürü var. Sivas’ta yatırım iklimi var. Yatırımcı hiçbir zorlukla karşılaşmaz. İlin Valisi olarak diyorum ki, Türkiye’deki en iyi imkanları size sağlayacağım. Belediye Başkanımız, TSO Başkanımız aynı düşüncede. Siz banka müdürleri olarak da diyeceğiz ki: Yatırımcıya en iyi şartları sağlayacağız. Örnek olarak bir yatırımcı Antalya’da karşılaştığı zorlukları burada yaşamayacak. Başka türlü yatırımcımıza sahip çıkamayız.”

 

Haberler