Sivas TSO
0%

TİCARET VE SANAYİ ŞURASI YAPILDI

8. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ekonomi kurmaylarının katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. Şurada 81 ilin oda-borsa başkanları illerindeki en önemli 5 sorunu ve çözüm önerisini birinci ağızdan hükümete aktarma fırsatı buldu. Sivas’tan Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası’nın ortaklaşa hazırladığı ekonomik sorunlar ve çözüm önerileri hükümete iletildi.

 

​Şura’ya Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, Meclis Başkanımız Necati Şahin, Borsa Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu ve diğer ilgililer katıldı.

 

Hisarcıklıoğlu, buradaki konuşmasında, oda ve borsaların, büyük bir gayretle kapsamlı bir çalışma yaptıklarını, 81 il ve 160 ilçedeki mikro ve makro ekonomik sorunları belirlediklerini söyledi. Ardından, çözüm önerilerinin de hazırlandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, tüm bu sorun ve önerileri, ilgili Bakanlıklar ve kamu kurumları bazında da tasnif ettiklerini ifade etti.

 

Başbakan Davutoğlu`nun, her zaman kendi sorunlarını, sıkıntılarını dinlediğini belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:"Bugün, küresel risklerin, hem iktisadi ve hem de coğrafi olarak ülkemizi etkilediği bir dönemdeyiz. Böyle zamanlarda, ayakta kalabilmek için hem altımızdaki zemin daha sağlam olmalı hem de özel sektörün moralini ve çalışma şevkini yüksek tutmalıyız. İşte, sizin açıkladığınız 25 Öncelikli Dönüşüm Programı, daha sağlam bir zemin inşasını sağlayacak. Böylece hem büyüme temposu artacak, hem de ekonomideki kırılganlıklar azalacak."

 

YENİ DESTEK PAKETİ İŞ DÜNYASINA MORAL GETİRDİ 

Hisarcıklıoğlu, İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi`nin de iş dünyasına yeni bir moral ve şevk getirdiğini vurguladı.

 

Dile getirdikleri pek çok sıkıntı ve önerinin, bu yeni destek paketinde karşılığını görmekten memnun olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, "Tüm bu programların ve desteklerin, ekonomiye ve yatırımlara yeniden ivme kazandıracağına inanıyorum. Biz de Türk özel sektörü olarak, dün olduğu gibi yarın da ülkemizi daha güçlü, milletimizi daha zengin yapmak için koşacağız. Ülkemiz, milletimiz, camiamız için çalışmaya devam edeceğiz ve inşallah el birliğiyle ülkemizi dünyanın en büyük ekonomileri arasına sokacağız" diye konuştu.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, Türkiye`yi büyüme oranlarında bu yıl yüzde 4, gelecek yıllarda da yüzde 5 ve üzerine çekmeye kararlı olduklarını vurguladı. 

TEŞVİK İSTEYİN VERELİM 
Seçim sonrasında özellikle meslek liselerini yeniden tanzim etmek üzere çalışmalar yapacaklarını belirten Davutoğlu, açıklanan ekonomik paketlerle birlikte teknoloji üretimine de öncelik vereceklerini söyledi. "Artık teknoloji tüketen değil, üreten bir ülke olmak istiyoruz" diyen Davutoğlu TOBB üyelerine, "Bu konuda hangi teşvikleri istiyorsanız, Ar-Ge için ne gerekiyorsa o teşvikleri vereceğiz. 5`inci bölge yetmez diyorsanız dikkate alacağız" diye seslendi. 

PAKETLERİN KAPSAMI DAHA DA GENİŞLİYOR
Açıkladığımız paketlerle ilgili eksik kalan konuları tamamlayabiliriz. Olası olumsuzlukları, tedbirleri gözden geçirecek, gerekli önlemleri alacağız. Hiçbir zaman sükutu ve iletişimsizliği kabul edemeyiz. Bu kapsamda `İşbaşı Eğitim Programı`nın kapsamını genişlettik. Buna göre; 
 Programdan yararlananlara 6 ay asgari ücret veriyoruz. 
 İşverenlerin kursiyer için yaptığı harcama, vergiden düşülecek. 
 Toplum yararına çalışanların sayısı artırılarak 120 bin kişi daha işe alınacak. 

KADIN GİRİŞİMCİYE EK DESTEK GELİYOR
Başbakan Davutoğlu, oda başkanları ile 6.5 saat görüştü. Davutoğlu, hibe ve destekte kadın girişimcilere yüzde 20, kredi garanti fonunda yüzde 10 ek destek sağlayacaklarını belirtti. Organize sanayi bölgesi olmayan il kalmayacağını ifade eden Davutoğlu, bedelsiz parsel tahsisinin iki yıl daha uzatılacağı, teşvikte de çalışma başlattıklarının müjdesini verdi. 

TEŞVİKLER İLÇE BAZINA İNECEK
Davutoğlu, "Sadece il bazında değil, ilçe bazına inecek şekilde teşvik sistemini yeniden değerlendireceğiz. Birçok ilimizde farklı gelişmişlik seviyesi olduğunun farkındayız" dedi. Turizm bölgelerinde sigorta prim oranlarının yaz-kış sezonunda farklılaştırılması talebi olduğunu söyleyen Başbakan, bu talebin de karşılanacağını belirtti

 

81 ilin sorunlarının açıklandığı şurada Odamız ve Borsa tarafından ortak hazırlanan sorunlarda Borsa Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu tarafından dile getirildi. Sivas için öncelikle olarak , “Sivas gibi limanlara uzak illere ‘ihracata endeksli navlun’ desteğinin verilmesi. Lojistik Köy Projesi’nin hayata geçirilmesi. Sivas’ın, GAP, DAP, DOKAP ve KOP illerinde uygulanan destekleme projesi kapsamına alınarak, “Kaba Yem ve Ot Borsası” çalışmalarına destek verilmesi” konuları talep edildi.

 

Başbakan Davutoğlu ise bu talep üzerine “Şimdi burada tarım ve hayvancılık alanında Türkiye’nin bölgesel kalkınma ve sulama büyük havza projeleri var; GAP, DAP, KOP, DOKAP gibi. Bugün dikkatimi çeken bir husus ve çok güzel bir proje, zannediyorum Çorum, Yozgat, birkaç ilde, Sivas’ta da oda başkanlarımız dile getirdiler; Kızılırmak ve Yeşilırmak’ın da benzer bir havza olarak değerlendirilmesi. Doğrudur, Kalkınma Bakanımızla konuştuk, Kızılırmak ve Yeşilırmak arasındaki bölgenin de, Anadolu’nun kalbi olan o bölgede de ortak bir kalkınma projesinin devreye sokulması için çalışma yapma talimatı verdim. Buradaki illerimiz de aynen Dicle ve Fırat’ın, Seyhan ve Ceyhan’ın arasındaki bölgeler gibi inşallah Kızılırmak-Yeşilırmak hattında da bu çerçevede adımlar atılacak” şeklinde konuştu.

 

 

Lojistik Merkezi konusunda ise Başbakan Davutoğlu şu açıklamayı yaptı; “Yine çok büyük memnuniyetle hepinizde gördüm ki, lojistik kavramı yerleşmiş. Artık talep sadece bir ilden diğeriyle rahat seyahat etme talebi değil, illerimizin lojistik merkez haline dönüşme talebi, bu çok önemli.  25 öncelikli dönüşüm programının bir maddesi de buydu, taşımadan lojistiğe geçiş. Özellikle kavşak noktaları üzerinde bulunan illerimizin mutlaka lojistik merkezler haline dönüşmesine öncelik vereceğiz ve bu çerçevede gerekli adımları atacağız.

Haberler