
Ustalık Telafi Programı Teşviki Hk.
Sayın Üyemiz,
Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarında uygulanmak üzere 27 alan 97 dalda “Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programları” hazırlanmış, Talim ve Terbiye Kurulunun 34 sayılı Kurul Kararı ile uygun bulunarak uygulamaya konulmuştur. Söz konusu program kapsamında uygulanmakta olan Alan/ Dal güncellenmiş olup ekte yer almaktadır. Program 33 alan ve 183 dalda uygulanmaktadır.
Ustalık Telafi Programı Teşviki
Aktif işgücü programları kapsamında uygulanan destek ve teşviklerden birisi de Ustalık Telafi Programı (UTP) teşvikidir. Ülkemizde uygulanmakta olan 22 ayrı istihdam teşviki içerisinde en cazip desteklerden birisi olan UTP hakkında merak edilenleri cevaplandırmaya çalışacağız.
Programın temel amacı çalışanların mesleki niteliklerini geliştirmek ve bunu kalfa/usta seviyesinde belgelendirmektir.
Ustalık Telafi Programı Teşviki nedir?
UTP teşviki, işgücünde ara eleman ihtiyacını karşılamak ve ustalık belgesi sahibi personel sayısını artırmak için, Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda uygulanan bir teşviktir.
UTP teşvikinde işverene sağlanan destek nedir?
UTP teşviki kapsamında, programa katılan işverene, personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (4253 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 27.644,5 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır.
UTP teşvikine başvurmak için işverende hangi şartlar aranıyor?
Programa başvurmak için işverenin, ekte yer alan 33 ana sektör ve 183 alt sektörden birisinde faaliyet gösteriyor olması gerekmektedir. Bunun yanında işyerinde en az bir usta eğitici belgesi sahibi personel bulunması yeterlidir. Bunun dışında başka bir şart aranmamaktadır.
UTP teşviki mevcut çalışanlar için mi yoksa yeni personel için mi veriliyor? UTP kapsamında verilen destek, hem işyerinde programa katılan mevcut çalışanlar hem de yeni alınacak personel için verilebilmektedir. Personelde aranan tek şart, en az lise mezunu olmasıdır.
UTP teşviki kapsamında sigorta primi desteği veriliyor mu?
İşyerinde mevcut çalışanlardan UTP kapsamına alınanlara sigorta primi desteği verilmemekte, sadece ücret (aylık 4253 TL) desteği verilmektedir. Bunların primlerini yine işveren karşılayacaktır. Bu tutar doğrudan nakdi bir destek olup, herhangi bir borçtan mahsup vb. yapılmamaktadır.
Fakat dışarıdan UTP kapsamında kaydedilen adayların 27 hafta boyunca iş kazası ve meslek hastalığı primleri MEB tarafından karşılanmakta, bunlar için işveren prim ödememektedir. Yani dışarıdan programa giren adayların hem primi hem de ücret desteği MEB tarafından sağlanmaktadır.
UTP teşvikinde istihdam taahhüdü var mıdır?
Hayır, UTP teşviki uygulamasında işverenden herhangi bir istihdam taahhüdü veya ortalama sigortalı sayısı şartı istenmemektedir.
UTP sonrasında verilen belge, mesleki yeterlilik belgesi yerine geçer mi?
Evet, UTP tamamlandıktan sonra verilen ustalık belgesi, aynı zamanda mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmektedir. Ayrıca mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi beş yıl iken, ustalık belgesinde süre sınırı yoktur.
UTP için personelin işyeri dışında eğitim görmesi gerekiyor mu?
Hayır, UTP kapsamında 27 haftalık eğitim sürecinin tamamı işyerinde çalışarak tamamlanmaktadır. Personelin işyeri haricinde eğitime katılması gerekmemektedir. UTP için nereye başvurmak gerekiyor? UTP için işyerinize en yakın Mesleki Eğitim Merkezine (MESEM) başvurmanız ve bir protokol imzalamanız yeterlidir. Bundan sonraki süreç tamamen çevrimiçi olarak yürütülmektedir.
Program ile ilgili diğer bilgiler
Bu programın en önemli noktası, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğundan sürekli muafiyet alabilme imkânı sağlamasıdır. Program sonunda verilecek ustalık belgesinin Europass özelliği vardır ve çalışana uluslararası çalışma yetkinliği vermektedir.
Ayrıca personeller belgelendirildiği ve kendilerine verilen eğitim sebebiyle, olası iş kazası ve meslek hastalıklarında işveren kusur oranında azalma olacaktır. Ekteki ustalık telafi programı alanlarında/dallarında hizmet veren her işletme, hangi yılda mezun olduklarına bakılmaksızın tüm lise ve üniversite mezunu çalışanlarını programa dâhil edebilir.
İşverenler aranan şartları karşılayan çalışanlarını programa dâhil edebildiği gibi öğrenci talebinde de bulunup bu teşvikten yararlanabilmektedir.
Programın eğitim içeriğinin tamamı işletmede yapılır.
Öğrenciler ustalık beceri sınavına, eğitimlerini tamamladıkları tarih itibariyle açılacak ilk sınav döneminde alınır. Sınav işletmelerde yapılacaktır.
Eğitim sonunda başarılı olanlara Ustalık Belgesi düzenlenir. Eğitime bir işletme ile sözleşme yapılması akabinde başlanır.
Eğitim suresince, işveren çalışanın sigortasını ödemeye devam ederken MESEM tarafından da meslek hastalıklarına ve iş kazalarına karşı sigorta yapılır.
Meslek grupları ile MESEM programları analizi işyeri çalışanların fiili yaptıkları işler esas alınacağından meslek koduna da dikkat edilmesi önem arz eder.
Bu programa dâhil olabilmek için işyerinde usta eğiticinin olması gereklidir. İşletmelerde bulunan her bir usta öğretici belgesi sahibi için 40 kişilik başvuru yapılabilir.
Ustalık belgesi olan çalışanlar üzerinden meslek kodu baz alınarak çalışanın programa kaydı yapılır.
İşyerinde ustalık belgesi olan çalışan yok ise; yine MESEM tarafından bu kişiye 14 günlük (40 saatlik) eğitim sonunda usta eğitici belgesi verilir. Diğer alternatif ise 5 günü̈ kapsayan 14 videoyu içeren uzaktan eğitim ile bu belge temin edilebilmektedir.
Not: Çalışan sayısı 50 ve üzerinde olan işletmelere bulundukları il/ilçenin milli eğitim müdürlükleri ile protokol imzalamaları halinde sürekli, 50 den az çalışanı olan işletmelere ise protokol imzalamaksızın Mesleki Eğitim Merkezlerine başvurarak öğrenci kaydı yapılabilecektir.
ÖZETLE
1. Bu programlardan şartları sağlayan personeller yararlanabilecektir.
2. Program ortalama 27 hafta olarak uygulanacak ve programın tamamı işletmelerde yapılacaktır.
4. Programa bir işletme ile sözleşme yapılması sonrasında başlanacaktır.
5. Eğitim süresince işletmelere programa katılan her bir personel için asgari ücretin yarısı kadar (4253 tl) devlet katkısı ödenecektir.
6. Eğitim sonunda yapılacak beceri sınavında başarılı olan personele ustalık belgesi düzenlenecektir. (Personelin sınavdaki başarı durumu işletmelere ödenecek devlet katkısını etkilemez.)
Ustalık Telafi Programına Başvurmak için Gerekli Evraklar nelerdir?
Her aday için;
- TC. KİMLİK KARTI ASLI VE 1 ADET FOTOKOPİSİ
- BİYOMETRİK FOTOĞRAF (1 ADET)
- ÖĞRENİM DURUM BELGESİ (LİSE/ÜNİVERSİTE)
- İŞ YERİNDE ADAY ÖĞRENCİNİN EĞİTİMİNDEN SORUMLU KİŞİNİN "USTALIK" VE "USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ" ASLI VE 1 ADET FOTOKOPİSİ(Bu konuyu beraber çözeceğiz)
- BÜNYESİ VE SAĞLIK DURUMU GİRECEĞİ MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ İŞLERİ YAPMAYA UYGUN OLDUĞUNU GÖSTERİR SAĞLIK RAPORU(sağlık ocağı olabilir)
Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri 50 Alan ve 107 Dal ile Mesleki Eğitim Merkezleri 34 Alan ve 184 Dal Listesine ulaşmak için tıklayınız.