Sivas TSO
0%

YILDIRIM, KONSEY TOPLANTISINI YÖNETTİ

TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey toplantısı Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve oda başkanlarının katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.

TOBB İkiz kulelerde Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı Osman Yıldırım’ın moderatörlüğünde yapılan toplantıda iş dünyasının sorunları masaya yatırıldı.

TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı ve Sivas TSO Başkanı Osman Yıldırım, toplantının açılış konuşmasında ülkemizin ateş çemberinde olduğunu belirterek, “Bu oyunları bertaraf ederek huzur içinde yaşamak istiyorsak güçlü olmalıyız. Bunun için de daha çok çalışmak, daha çok üretmek ve daha çok birlik olmak zorundayız” dedi.

“Siyasetçinin, bürokrasinin, özel sektörün yani ülkemizde yaşayan her bireyin aynı gemide olduğumuzu ve gidecek hiçbir yerimizin olmadığını hepimizin iyi bilmesi gerekmektedir” diyen Yıldırım, gündemin iş, aş ve üretmek olmasını gerektiğini söyledi ve ekledi: “Hükümetimiz iş aleminin ve uluslararası camianın beklediği reformları yapmalıdır”
PANİK HAVASINDAN ÇIKIP, ÜRETİM DESTEKLENMELİ
Finans sektörünün panik havasından çıkmasını ve işadamlarının yanında olmasını gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Geçmişte bankaların içlerinin boşaltıldığını, bu yüzden de birçok bankanın kapandığını biliyoruz. Bu olumsuzluklar yaşanmış ve bitmiştir, bankacılık sistemimiz güçlenmiştir.  Ancak bankalarımız geçmişteki olumsuzlukları üzerlerinden atamamış ve anlayışlarını değiştirmemişlerdir. Biz reel sektör olarak tüm riskleri göze alırken onlar üretimi teşvik edici ve destekleyici çözümler geliştirmek yerine, konut, taşıt, inşaat ve tüketici kredilerine yoğunlaşmış ve bunlara sağladıkları kolaylıkları işletmelere sunmaktan kaçınmışlardır. Bu durumun biran önce değişmesi ve yeni bir vizyonla üretimi destekleyici yapıya kavuşmaları bunun için de hükümetimizin gerekenleri bir an önce yapmasını beklemekteyiz. Özellikle bu zor günlerde finans sektörü ile hükümetimizin görüşerek, şu andaki panik havasından bir an önce çıkmalarını, kredi geri çağırmak, limit durdurma, teminat artırma gibi faaliyetlerden vazgeçmeleri sağlanmalıdır.”

KALKINMA BANKASI YENİDEN YAPILANDIRILSIN

“Bir Kalkınma Bankamız var. Bu bankanın kimi kalkındırdığını hangi bölgenin gelişmesine katkı sunduğunu açıkçası anlamış değiliz.  Bu bankanın yeniden yapılandırılarak, yatırım yapanı, üretim yapanı destekleyen bir yapıya kavuşmasını beklemekteyiz”

BİLİRKİŞİLİK SİSTEMİ DEĞİŞTİRİLMELİDİR

Bilirkişilik sistemi konusunda köklü bir değişiklik üzerinde çalışıldığını biliyoruz. Çok gerekli olan bu çalışma kapsamında Bilirkişi Üst Kurulu oluşturulmaktadır. Bu konu daha çok Adalet Bakanlığının konusu olmakla birlikte, ticari konularda bu üst kurulda Odalar Birliğimizin yerelde de Odalarımızın temsil edilmesi gerektiğine inanıyor ve bunu talep ediyoruz. Mevcut sistemde; Çözümü özel veya teknik bir bilgi gerektiren bir konuda bile hakimlerimiz konunun uzmanlarını değil aynı hukuk bilgisine sahip oldukları Avukatları bilirkişi olarak seçmektedir. Mali verilerde, iş güvenliğinde, mühendislikte mimarlıkta ve hatta sağlık konularında bile aynı durumla karşı karşıya kalmaktayız.

İŞ DAVALARINDA İŞVEREN MAĞDUR EDİLMEMELİ
Özellikle çok canımızı acıtan iş davalarında bazı avukatlar kazanacağı kesin olduğu için tazminatı işçiye önceden öder hale gelmiştir. Bu davalarda Hırsızlıktan işten atılan bir çalışanın davası bile işe iade ve tazminat ile sonuçlanabilmektedir. Bu durum işverenin ezildiği ve mağdur olduğu bir duruma dönüşmüş bulunmaktadır.

DEDİKODU GAZETECİLİĞİYLE DENETİM YAPILIYOR

İşverenler bir yandan asgari ücret gibi artan mali yükleri ile ayakta kalmaya çalışırken, bir yandan da ölçüsüz, orantısız denetimlerle mücadele etmektedir. Bir yandan İş sağlığı ve güvenliği mevzuatının getirdiği yükümlülüklere uyum sağlamaya çalışırken, diğer yandan vergi, çevre, SGK gibi yoğun denetimlere maruz kalmaktadırlar. Deneyimsiz, mevzuatı çok katı şekilde yorumlayan, insiyatif kullanamayan ve özellikle Anadolu’da dedikodu, gazete haberi, bindiği arabanın markasına kadar subjektif kriterlere göre hareket eden denetçilerin yazdığı dengesiz cezalar da bizleri son derece mağdur etmektedir. Kasıtlı ve yanlış yapan bürokratın yanına kar kalmaktadır. Bu durum değişmelidir. Ülkenin hedeflerine inanmış, elini taşın altına koymuş tüccar ve sanayiciler olarak bizler siyasetçimizle, işçimizle, bürokratımızla bir bütün olarak hareket etmek ve bu ülkenin kalkınmasına katkı sunmak istiyoruz. Bunun için de özellikle bu zor dönemde tarafların birbirlerine daha anlayışlı destekleyici ve daha yapıcı davranmalarını sağlayacak iklimin oluşturulmasında sizlerden destek bekliyoruz.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise istihdam dostu büyüme sağlamak için, istihdam üzerindeki mali yükler, kıdem tazminatı ve zorunlu istihdam uygulamalarının birlikte ele alınarak, bütüncül anlayışta bir işgücü piyasası reformunun hayata geçirilmesini istedi.​

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkc i de özellikle reel sektörü ilgilendiren üretim teknolojilerinde dönüşümü esas alan "mikro reformları" da çok önemsediklerine dikkati çekti.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da Türkiye`nin bulunduğu coğrafyanın adeta "enerji deposu" olduğunu ancak bu coğrafyada büyük sıkıntılar yaşandığını söyledi.

 

 



 

 

Haberler