Sivas TSO
0%

2. TARIM, HAYVANCILIK VE GIDA FUARI AÇILDI

Sivas Kongresi’nin 96’ıncı yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 2’inci AGROSİVAS Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı açıldı.

Kongre ve Fuar Merkezinde yapılan fuara Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmet Yılmaz, Milletvekilleri, protokol üyeleri, işadamları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Fuarın açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, tarımsal desteklerin önemine dikkat çekerek, “Son dönemlerde Tarım İl Müdürlüğü, TKDK gibi kurumlarımız çok önemli çalışmalara imza atmakta olup, sektörün gelişimine önemli destekler sağlamaktadır. Tarımla uğraşan halkımızın gelir seviyelerinin artması, katma değeri yüksek modern tekniklerle üretim yapmalarının sağlanması amacıyla bilgilendirilmesine ihtiyaç vardır. Bunun için de fuarlar teknolojik gelişmelerin takip edilmesi, yeni tekniklerin öğrenilmesi amacıyla son derece önemlidir.  Biz tarım fuarına son derece önem veriyoruz. Bu fuarı her sene büyüterek devam ettirmek için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Yıldırım, “Geçen yıl 177 firma katıldığı fuarı 70 bin kişi ziyaret etmişti. Bu yılda fuara şehir içi ve dışından toplam 220 firma katılarak, stantlarını açtı. Fuarımız her geçen yıl daha da büyüyor” şeklinde konuştu. 

Belediye Başkanı Sami Aydın, MHP Milletkvekili Celal Dağgez, CHP Milletvekili Ali Akyıldız, AK Parti Milletvekili Selim Dursun ve Vali Alim Barut da selamlama konuşması yaptı.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz konuşmasında "Geçen yıl ilk olmasına rağmen katılımcı sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük ilk 3 tarım fuarı arasına girdi. Bu da göstermektedir ki yapılan fuar, yerini buldu. Bu yıl geçen yıldan alınan tecrübelerinde etkisiyle daha fazla katılım oldu. Bu da göstermektedir ki fuar başarıya ulaştı" dedi.

Tarımın Türkiye için stratejik bir sektör olduğunu, planlı tarım ve çağdaş hayvancılık uygulamalarıyla etkin gıda güvenliğine önem verildiğini söyleyen Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nüfusunu yeterli, kaliteli ve güvenilir gıda ile besleyen, tarım ürünlerine net ihracatçı konumunu geliştiren dünyada ve bölgesinde tarım alanında söz sahibi bir ülke olacaktır Türkiye’de. Şu anda da öyledir. Tarım ülkemizde yaklaşık 6 milyon insanımıza istihdam sağlamaktadır. Bu dönemde tarım arazilerinin bölünmesine son verildi. Tüm tarım parselleri 32 buçuk milyon uydu teknolojileri kullanılarak kayıt altına alındı. Arazi toplulaştırılmasına öncelik verildi, 2002 yılına kadar 41 yılda 450 bin hektar arazi toplulaştırılması yapılmışken son 11 yılda 4 buçuk milyon hektar alanda toplulaştırma tamamlandı. Sulanabilir arazi 2002 yılında 4 nokta 8 milyon hektar iken bu miktar 6 nokta 1 milyon hektara yükseldi. Damla ve yağmurlama sulama yatırımlarına 2006 yılından itibaren sıfır faizli kredi verilmeye imkan açıldı. 2007 yılından sonra yüzde 50 hibe desteği sağlandı. Bu destek ve hibelerle 5 milyon dekar alan damlama yağmurlama sistemiyle sulamaya açıldı.”

Türkiye’nin Avrupa’nın tarım birincisi olduğunu vurgulayan Yılmaz, “2002’de Avrupa’nın 4.’süydük. Avrupa’da tarımın 1’incisi olacaksın, yinede Türkiye’de tarımda geri gidiyor diyeceksin, bu doğru değil. Dünyada tarımda 6’ıncı olacaksın yine de Türkiye dünyada hak ettiği yeri alamadı diyeceksin, bu da doğru değil. 2002’de 36 milyon TL olan tarımsal milli gelir, 2014 yılında 125 milyar TL’ye ulaştı” diye konuştu.

Fuarın üreticiyle tüketiciyi buluşturmak, aynı zamanda bu alanda hangi teknolojik gelişmeler ve bilimsel ilerlemeler var, bunları görmek ve vatandaşa tanıtmak açısından da büyük bir fırsat oluşturduğuna dikkat çeken TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, "Türkiye`nin tarımda da başarılara imza atacağına inanıyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve beraberindekiler daha sonra fuarının açılışını gerçekleştirerek stantları gezdi. 3 Eylül’de kapılarını halka açan fuar 6 Eylül Pazar gününe kadar açık kalacak. 

 

News