
72. GENEL KURUL’DA ‘TÜRKİYE HEPİMİZİN’ MESAJI
TOBB’un 72’inci Genel Kurulu Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, oda ve borsa başkanlarının katılımıyla TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde gerçekleştirildi.
TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım’ın Divan üyeliğini yaptığı Genel Kurulda, terör ve siyasi gerginliklere karşı birlik mesajları verildi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 72. Genel Kurulu’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu esas zenginliğin girişimci ruh olduğunu ifade ederek, “Hedeflere ulaşmak istiyorsak, geride kalmak istemiyorsak, her gün bir önceki günden daha fazla çalışmak zorundayız” dedi. Birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan TOBB Başkanı ‘Türkiye hepimizin’ mesajı verdi.
Genel kurulunda konuşan Başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin büyüme ve rekabet için yeni yol haritasını belirlemesi ve gerçekleştirilecek yapısal reformlarla “reel sektöre yeniden heyecan verilmesi” gerektiğini söyledi. Yatırım ve teşvik sisteminin günün şartlarına göre yenilenmesi gerektiğini de vurgulayan Hisarcıklıoğlu, yüksek teknolojili, katma değerli üretimin daha fazla desteklenmesini istedi. Hisarcıklıoğlu, aynı malları aynı şirketlerle aynı pazarlara satarak 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılamayacağını kaydetti.
Genel Kurul’un ana teması olan “Türkiye hepimizin” başlığı altında terör konusuna değinen Hisarcıklıoğlu, “Sevgi dini olan İslamı teröre alet eden riyakarlar, etnik fitne çıkarmak isteyen hain odaklar şehirlerimizi terörize etmeye çalışıyorlar. Bu kirli oyunun karşısında 78 milyon birlikte dikiliriz. Terör üretenleri de bu topraklarda barındırmayız. Bu topraklarda yaşayan herkes birbirinin kardeşi, komşusu, akrabası. Çünkü Türkiye hepimizin” dedi.
‘Barış Nobeli`nin tek adayı Kilis`
Rifat Hisarcıklıoğlu, Kilis’e yönelik terörist saldırıları da kınadıklarını, buradaki esn afa ve iş insanlarına kolaylık sağlanması gerektiğini belirterek, “Bu boyutta bir yardımlaşma, dayanışma ve ev sahipliğinin dünya tarihinde örneği yok. Kilisliler insanlık destanı yazıyor. Eğer Nobel Barış Ödülü, hakkıyla belirleniyorsa bu sene tek aday Kilis’tir” dedi.
TOBB’un yaptığı çalışmalar çerçevesinde yeni bir anayasanın genel talep olarak ortaya çıktığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, yeni anayasadan beklentilerini de vurguladı. Hisarcıklıoğlu, yeni Anayasa’nın mutlaka “birlikte” hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yeni Anayasa’da milletimizin olmazsa olmaz değerleri, demokratik laik, sosyal bir hukuk devleti yapımız korunmalı. Rahmetli Özal’ın vurguladığı gibi ifade hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti ile teşebbüs hürriyeti garanti altına alınmalı. Vatandaşları arasında ayrım yapmayan, vatandaşına güvenen vatandaşına hükmetmeyen bir devlet anlayışına geçmeliyiz. Devlet vatandaşının efendisi değil, hizmetkarı olmalı” dedi.
‘Yıldızı yeniden parlatmalıyız’
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konuşmasının büyük bir bölümünü, ekonomik duruma yönelik analize ve iş dünyasının taleplerine ayırdı. Reform ihtiyacını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Artık aynı yöntemlerle büyümeyi sürdürmek, hatta yerimizi koruyabilmek mümkün değil” dedi.
Yargı alanında, tahkim kurumunun önemli hale geldiğini ve iyi bir araç olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, çalışma hayatı uyuşmazlıklarında tahkimin öncelikli olması yönündeki taslağın olumlu olduğunu, belirli bir tutarın altındaki mali içerikli anlaşmalarda da tahkimin zorunlu hale getirilmesini talep etti. Hisarcıklıoğlu, iş dünyasından tahkimi etkin olarak kullanmasını da istedi.
‘Teşvikler yapılandırılmalı’
Yatırım teşviklerinin yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç olduğunu da belirten Hisarcıklıoğlu, yeni modelin teknolojiyi daha öne alması gerektiğini de belirterek, “Teknoloji getiren, üretimin katma değerini artıracak faaliyetler daha fazla desteklenmeli. Teşvik verilirken proje bazlı değerlendirmeler yapılmalı. Sadece yatırımlar değil, üretim de teşvik edilmeli” diye konuştu.
Türkiye’nin yeni endüstriyel yapıya uyması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, biyo, nano ve bilgi-iletişim teknolojilerinin geleceğin sektörleri olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “YOİKK’te bakanlıklarımızla tüm bu konularda kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdik” diyerek bu alanlara yönelik bir teşvik ve öncelik sisteminin işaretini verdi.Hisarcıklıoğlu, iş insanlarının her türlü iş ve işlemine karşı sorumluluk taşıdığını belirttiği konuşmasında, buna karşılık bürokratların haksız bir şekilde yaptığı işlemlerden sorumlu olmadığını belirterek, “Haksız yere bir girişimcinin hayatını karartmanın bedeli olmayacak mı? Nasıl biz bedelini ödüyorsak, hatalı ve keyfi denetimlerle bizleri zarara sokmanın da bir bedeli olsun. Üreten, alın teri döken girişimcimizi bürokrasinin denetçinin insafına bırakmayın” dedi. Hisarcıklıoğlu’nun sözleri alkış aldı.
Hisarcıklıoğlu, turizmde sıkıntılı bir dönemin geçirildiğini de belirterek, bu sektöre yönelik ek teşvikler uygulanmasını istedi. Bankalara yönelik eleştirilerini tekrarlayan Hisarcıklıoğlu, salona hitaben, “Kim bankalar kadar kar ediyor?” diye sordu ve “Bankalara buradan sesleniyorum; bu vicdansızlığı bırakın, aynı gemide olduğumuzu unutmayın. Bu salondakiler varsa siz de varsınız” ifadelerini kullandı.