
AHİLİK HAFTASI KUTLANDI
İlimizde 30. Ahilik Kültürü Haftası düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ticaret ve Sanayi Odamız, Esnaf Odaları Birliği ile Esnaf Sanatkarlar Kooperatifi’nin müşterek düzenlediği komite tarafından ilk olarak Atatürk anıtına çelenk konuldu. Ahi Emir Ahmet Türbesi önünde kortej yürüyüşü yapıldı.
Kongre Müzesi bahçesinde gerçekleştirilen programa Vali Davut Gül, Belediye Başkanı Sami Aydın, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal, Yönetim Kurulu Üyemiz Yusuf Ziya Kurt, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Yüksel Demirgil ile protokol üyeleri ve çok vatandaş katıldı.
Programda konuşan Vali Gül, ahiliğin sosyolojik bir olgu olduğunu belirterek, "Esnaflar bir şehrin barometresi. Esnafın gözüne baktığınızda; eğer yüzü gülüyorsa, mutluysa, gözlerinin içi gülüyorsa o şehirde işler iyi gidiyordur. Esnafların yüzü asıksa, mutsuzsa bir sıkıntı var demektir. O açıdan da esnafların hal ve hareketleri bir şehirde, bir ülkede genel gidişatı gösteriyor. Esnaflar ticaret yaparken aynı zamanda mahallede bir anlamda güvenliği sağlıyorlar. Bir yandan psikolojik destek veriyorlar. Bir yandan da komşuluk yapıyorlar. Toplumun her kesimine derdi olanından tutun, adres soranından, ekonomik sıkıntısı olana kadar, bütün herkesin işinin esnafa düştüğünü biliyoruz." dedi.
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal ise ahilik teşkilatının yaklaşık 800 yıl önce Ahi Evran tarafından kurulduğunu belirterek, "Zamanın ekonomik, kültürel, sosyal faaliyetlerinde düzenleyici rol üstlenmiştir. Bu rolüyle ahilik teşkilatı Selçuklu ve Osmanlı devletleri dönemlerinde kalite anlayışı ile standart oluşturulmasıyla, verimliliğe verdiği önemli uzmanlaşmış kalifiye iş gücü eğitimi ile dini ve güzel ahlak eğitimi ile toplumsal görgüye kattığı kurallarla toplumun genel refahına önemli fayda sağlanmıştır." diye konuştu.
Konuşmaların ardından yılın ahilik onur ödülü Valimiz Davut Gül`e verildi. Yılın ahisi seçilen camcı Ayaz Usta`ya Valimiz Gül tarafından dua edilerek cübbe ve kaftan giydirildikten sonra plaket verildi. Programda yılın kalfası ve yılın çırağı seçilen Yılmaz Öncü ile Faruk Çalış`a hediyeleri verildikten sonra farklı mesleklerde odalar tarafından belirlenen esnafların yemin töreni yapıldı.
Yemin töreninin ardından Kırşehir Ahi Şed Kuşatma ekibi tarafından usta çırak ilişkisinin anlatıldığı gösteriye yer verildi. Ahilik Haftası etkinlikleri etli bulgur pilavı ikramı ile sona erdi.