
MESLEKİ EĞİTİM LOKOMOTİF OLMALI
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mesleki eğitime yönelik yapılacak projeler nedeniyle Odamızın ev sahipliğinde eğitim-özel sektör iş birliği toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, Eğitim Politikaları Daire Başkanı Recep Altın ile işadamları katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Yönetim Kurulu Başkan Vekilimiz Osman Yıldız, nitelikli insan gücünün ekonomik başarının temeli olduğunu söyledi. Türkiye`de de asıl sorun işsizlik değil, mesleksizlik ve nitelikli eleman eksikliği olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Teknolojik değişim ve gelişimin çok hızlı olduğu günümüzde mesleki teknik eğitimin öneminin dünya genelinde her geçen gün artmaktadır. Gençlerimizin bilgi ve becerilerini geliştirmek, iş yapma alışkanları kazandırarak, onları hayata hazırlamak hepimizin vicdani ve asli görevidir. Bunu başarmanın yolu da iş dünyasıyla birlikte çalışmaktan geçer. Gençlerimize becerileri ve sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda verilecek eğitimler işgücü piyasasının beklentilerine cevap vermesi açısından kıymetlidir” dedi.
MEB’İN LOKOMOTİFİ MESLEKİ EĞİTİM OLACAK
MEB Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci ise konuşmasında mesleki ve teknik eğitimin önemini vurgulayan önemli mesajlar verdi. Demirci, Türkiye’de darbelerin sadece siyaseti dizayn etmek için değil, ülkenin mesleki açıdan gelişimini sekteye uğratmak için de gerçekleştirildiğini söyledi.
Demirci, Türkiye`nin geleceğinin mesleki eğitimde olduğunu belirterek "Ülkemizi müreffeh seviyeye çıkarmak için, mesleki eğitime yüksek motivasyonu olan çocuklarımızı okullarımıza çekebilmek için, elimizden geleni yapmalıyız." Diye konuştu.
Demci konuşması şu şekilde sürdürdü:
“1 milyon 4 bin civarında öğretmenimiz, örgün ve yaygın 20 milyonun üzerinde öğrencimiz var. Türkiye’nin en büyük kamu kurumu değil, en büyük organizasyonuyuz ve 1830’lu yıllardan itibaren temeli atılmış bir hafızaya sahibiz. Hiçbir kamu kurumunun ve hiçbir sivil teşekkülün olmadığı kadar Türkiye’nin bütün kılcallarında biz varız. 28 Şubat darbesi bir siyasi balans ayarı değildi sadece. Ötesinde, eğitim alanında da bir balans ayarıydı. Darbeler sadece yerli paydaşlar üzerinden gerçekleşmez. Darbeler uluslararası paydaşlarla, hatta patronajla gerçekleşir. 28 Şubat’ın gözüken tarafında imam hatipler hedefe alınmıştı. Ama gözükmeyen tarafta aslında mesleki eğitim de hedefe alınmıştı. 1980 ile 1990’lı yılların ortalarına gelindiğinde mesleki eğitimde bizden murat edilen sonuçları üretebilmek hususunda bir yetkinlik ortaya çıkmıştı. Rahmetli Turgut Özal ile birlikte Türkiye üretmek hususunda büyük bir atağa girmişti. Eğitim tarafında da mesleki eğitim bu üretimi teyit edecek, takviye edecek insan kaynağını üretmek hususunda yetenekliydi ve yeterdi
“Türkiye’nin geleceği nitelikli üretimdedir ve üretimin geleceği mesleki eğitimdedir” diyen Demirci, mesleki eğitimin Milli Eğitim Bakanlığının lokomotifi olduğunu kaydetti. Özel sektör ile mesleki eğitim ayağa kaldıracaklarını söyleyen Demirci, “Üretimle beraber, üretimi nitelikli şekilde paylaşmayı bilen nesiller inşa edebilmeliyiz. Bu konuda da çocuklarımız çok şanslı. Çocuklarımıza özgüven vermek için rehberlik edeceğiz ve bürokratik açıdan tedbirler alıyoruz. Çocuklarımızın kimlik bunalımlarını aşabilmeleri konusunda çıraklık kavramı dahil birçok kavramı tekrar elden geçirmek ve farklı isim vermek için çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah, mesleki eğitimin güzel günleri için kenetlendik ve yeni sayfa açmak için çalışıyoruz. Bu şuur ve bilinçle işimizi sadece kariyer planlaması içerisinde bir çaba alanı olarak görmemeliyiz. İşimizi sadece emekli olduğumuzda cebimize girecek rakamın vesilesi olarak görmemeliyiz. Bizim işimiz neredeyse işgal edilmiş bir ülkenin insanının psikolojisi üzerinden realize olmalı. Biz bir vatan mücadelesi veriyoruz” dedi.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, katılımcıları özel mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarına verilen teşvikler konusunda bilgilendirdi.
SİVAS’A GEREKLİ DESTEĞİ SAĞLAYACAĞIZ
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay Sivas’ta mesleki eğitim için bakanlık olarak katkı sağlayacaklarının altını çizdi. Sivas’taki meslek liselerinde 13 bin 498 öğrencinin olduğunu hatırlatan Gülay,”Bunun Türkiye’deki oranına baktığımızda şu anda kırk birlerde, Türkiye ortalaması kırk dörtlerde, dolayısı ile üç puanlık bir ortalama da düşüş var. Bizim bakanlık olarak hedefimiz bunu ortaöğretimdeki payı yüzde ellilere çıkartmak. Okulların durumuna baktığımızda ülke genelinde mesleki okullarımızın yüzde dokuzu ikili eğitim yaparken, Sivas’ta tüm okullarımız normal öğretim yapıyor. Hedefimiz özellikle meslek öğrenmek isteyen çocuklarımızla bu pansiyonlarda getirip yerleştirip okutmamız meslek sahibi yapmamız gerekiyor. İstatistikî rakamlara baktığımızda yüz bin civarında teknik elemanın yani öğrenci kadrosunun boş gezdiğini görüyoruz” dedi.
Bakanlığın sağladığı teşvikleri anlatan Gülay, sektör temsilcilerinin de sorunlarını yanıtladı.