
MÜŞTEREK KONSEY TOPLANTISI YAPILDI
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) “Müşterek Konsey Toplantısı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB TSO Konsey Başkanımız Osman Yıldırım ile konsey ve oda başkanlarının katılımıyla Ankara’da gerçekleştirildi.
Ekonomide yaşanan sorunların el alındığı toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, iş dünyasının beklentilerini açıkladı.
MAÇ ORTASINDA KURAL DEĞİŞTİRİLİYOR
Özel sektör olarak, yatırım yaparken ayrıcalık değil, dünyadaki rakiplerle eşit şartlarda olmak istediklerini belirten Yıldırım, “Son zamanlarda finans sektörü çok kötü bir sınav vermektedir. Kendi koyduğu kuralı karşı tarafa bilgi vermeden, görüşünü almadan maç ortasında kural değiştirmektedir. Bu da işletmeleri büyük zora sokmaktadır. Bankaların teminat değişikliği, kredileri geri çağırması gibi yanlış uygulamaları denetlenmeli ve bu iş bankaların keyfine bırakılmamalıdır.
İŞ KANUNU YASASI ÇIKARTILMALI
İş mahkemelerinin tamamen işverenin aleyhine kararlar vermesinin önüne geçilmeli, gündemde olan iş kanunu yasasının bir an önce çıkartılması gerekmektedir.
EKSPERTİZ KEYFİ DEĞİL SİSTEME GÖRE UYARLANMALI
Ekspertiz sisteminde ise öncelikle ehil kişilerin eksper olması ve değerlendirme yaparken piyasa şartlarına göre daha gerçekçi davranılmasını beklemekteyiz. Bu işin keyfiyete göre değil bir standarda bağlanmasını beklemekteyiz.
BİLİRKİŞİLİK ÜST KURULU OLUŞTURULMALI
Bilirkişilik sistemi konusunda köklü bir değişiklik üzerinde çalışıldığını biliyoruz. İşçi ve işveren davalarının direk işveren aleyhine sonuçlanmasının önüne geçilmesi için yasal düzenlenmenin yapılmasını bekliyoruz. Çok gerekli olan bu çalışma kapsamında Bilirkişi Üst Kurulu oluşturulmaktadır. Bu konu daha çok Adalet Bakanlığının konusu olmakla birlikte, ticari konularda bu üst kurulda Odalar Birliğimizin yerelde de Odalarımızın temsil edilmesi gerektiğine inanıyor ve bunu talep ediyoruz.
DARBELERDEN HÜR TEŞEBBÜS ZARAR GÖRMÜŞTÜR
Her zaman söylediğimiz gibi sivil toplum bir ülkenin gelişmesi için çok önemlidir. Darbe girişiminde bu önemi daha da iyi anlamış olduk. Darbelerden her zaman en çok hür düşünce ve hür teşebbüs zarar görmüştür. Bu yüzden sivil toplum örgütlerinin güçlü olması, hür teşebbüsün ve Türkiye’nin güçlü olması açısından büyük önem taşımaktadır.
GÜÇLÜ EKONOMİ İÇİN VARIZ
Bağımsız ve güçlü bir ekonomi, ülkemizin bulunduğu coğrafyada bizi refah ve huzur içerisinde yaşatacak en önemli kalkandır. Bunun için de iş dünyası olarak bizlere düşen daha çok çalışmak, daha çok üretmek ve daha çok yatırım yapmaktır. Bu konuda işadamlarımız ve tüm girişimcilerimiz desteklenmeli, bürokratından, siyasetçisine kadar toplumun tüm kesimleri bu anlayışta olmalı, aynı gemide olduğumuzu ve gidecek hiçbir yerimizin de olmadığını bilmeleri gerekmektedir.
CAMİAMIZ HER ZAMAN SİYASETTEN UZAK KALMIŞTIR
STK’larımız kendi mesleki gelişmeleri ve ülkelerinin gelişimleri doğrultusunda çalışmalı siyasi düşüncelerine göre hareket etmemelidir. Hiçbir siyasi düşüncenin arka bahçesi olmamalıdır. Camiamızı bugüne kadar siyasetten uzak tutarak, her görüşe eşit mesafede duran, Sadece ülkemizin huzuru ve gelişmesi yönünde çalışmalar yapan Sayın Başkanımıza da bu konuda ayrıca teşekkür ediyorum.
Müşterek Konsey Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB’un demokrasi şehitleri için toplandığı yardımın 27 milyon liraya ulaştığını söyledi. Yardım kampanyasının halen devam ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Tarihe geçen bu destansı demokrasi mücadelesinin şehit ve gazileri için devletimizin başlattığı yardım kampanyasında da, bu camia bir rekor kırdı. TOBB, Odalar ve Borsalar olarak tam 27 milyon lira yardım topladık, daha da devam ediyoruz. Bu camiayla iftihar ediyorum” dedi.
-Faaliyetler 3 eksende
Darbe girişimi sonrasında TOBB olarak faaliyetlerini 3 eksen üzerine oturttukları bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, “Bu kapsamda, yurtdışında algı yönetimi için Devletimizin resmi diplomasi sürecine destek sağladık. Ayrıca 98 ülkedeki muhataplarımızla ve 25 çokuluslu iş örgütü ile temaslar kurduk.
Yurtdışındaki bilgi kirliliğini kaldırmak için buralarda hızlı bilgilendirmeler gerçekleştirdik. Yarın da Cumhurbaşkanımızla birlikte Çin’de G-20 toplantısına gidiyoruz. İkinci önemli konu hali hazırda yerleşik yatırımcıların güvenini tesis etmek ve yükseltmek. Bunun için 2 önemli toplantı düzenledik.
Önce Türkiye’de yatırım yapmış 300 büyük yabancı şirketimizi, sonra da 81 ildeki Oda ve Borsa Başkanımızı Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ile bir araya getirdik. Yaşanan süreci liderlerimizden dinleyen yatırımcılarımızdaki ilk tedirginlik kayboldu. Herkes şimdi ileriye bakıyor. Odaklandığımız üçüncü alan da reformlar. Çok şükür ekonomimiz çok fazla yara almadan bu darbe girişimini atlattı.
Şimdi ekonomiyi normalleştirme ve somut adım atma zamanı. Yapısal reformlara ve küresel rekabette bizi öne çıkaracak adımlara her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var” dedi.
-İstihdam seferberliği
Özellikle de böyle bir dönemde olumlu işler yapmak ve ekonomiyi tanıtmanın çok daha önemli hale geldiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, 2 hafta önce, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve İŞKUR olarak Türkiye ekonomisinin istihdam dostu büyümesini daha da güçlendirecek Mesleki eğitim ve istihdam seferberliği başlattıklarını hatırlattı. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “TOBB olarak 81 İl ve 160 İlçedeki Odalarımız-Borsalarımız kanalıyla, iş dünyasının nitelikli çalışan ve stajyer ihtiyacını tespit edeceğiz. İŞKUR da bu talepleri karşılayacak eğitimler verecek. Buradan istihdam temin eden bir firma, 54 aya kadar varan sürelerle işveren primi ödemeyecek.
Yani SGK prim maliyeti yüzde 50 azalmış olacak. İstihdam üzerindeki prim maliyetinden herkes şikâyet ediyordu. İşte çözüm burada ayağınıza geliyor, firmalarımız mutlaka bundan yararlanmalı.
Öte yandan, iş ve yatırım ortamını iyileştirecek çeşitli düzenlemeler üzerinde kamu idaresiyle birlikte yaptığımız çalışmalarda önemli ilerlemeler sağladık. Elbette reel sektörümüzün ihtiyaç duyduğu başka iyileştirmeler de var; KOSGEB cansuyu kredileri canlandırılmalı
KOBİ’lerimizin Kredi Garanti Fonu’ndan daha fazla yararlanmalarını sağlamak için teminatlandırmadaki kısıtlamalar kaldırılmalı, vergisini düzenli ödeyen firmalar ödüllendirilmeli, yargıdaki sıkıntıları rahatlatmak üzere, belli miktarın altındaki ticari davalarda Tahkim zorunlu kılınmalı, inanıyorum tüm bu çalışmalar kısa sürede sonuç verecek ve Türkiye yeniden tempolu büyüme sürecine girecektir.”
-Güçlü ekonomi, kaliteli demokrasi
TOBB olarak yıllardır ‘’Güçlü Ekonomi ve Kaliteli Demokrasi” sözünü vurguladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, bu ikisinin birbirini tamamlayan bir bütün olduğunu söyledi. Bunlardan birisi olmadan diğerinin olmayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Sağlamlığı tescillenmiş demokrasimizle, siyasi partilerimiz arasında başlayan mutabakat zeminiyle, halkımızdaki birlik beraberlik duygularıyla, geleceğe daha olumlu bakıyoruz. Siyasetteki mutabakat ortamının, piyasalardaki güveni artıracağına ve ekonomimize yeni bir ivme kazandıracağına inanıyoruz. Hükümetimizin, son dönemde özel sektörü rahatlatan, Vergi ve Prim borçlarının yeniden yapılandırılması, İş ve Yatırım ortamını iyileştiren düzenlemeler, Damga Vergisinde sağlanan kolaylıklar gibi adımlarını takdirle karşılıyoruz” diye konuştu.
- Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında, oda ve borsalara sızan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarını ayıklamaya devam edeceklerini bildirerek, "Bugüne kadar 16 yönetim kurulu başkanı, 17 meclis başkanı, 442 meclis üyesi görevlerinden ayrılmış ve istifa etmiştir. Bu yaklaşık yüzde 5`e tekabül etmektedir. Bundan sonra da bu mücadeleyi sürdürüp, yapıya dahil olanları hızlı bir şekilde ayıklamamız lazım." dedi.
Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Müşterek Konsey Toplantısı`nda yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak iş dünyasıyla iş birliğine devam edeceklerini söyledi.
Küresel finans krizinin etkilerinin halen görüldüğünü belirten Tüfenkci, bazı ülkelerde ise sorunların derinleştiğini ifade etti.
ABD ekonomisinin toparlandığı dile getirilse de bunun kalıcılığı noktasında mutabakat bulunmadığını belirten Tüfenkci, küresel ekonomideki yavaşlamaya rağmen Türkiye`nin kesintisiz büyümeye devam ettiğini vurguladı.
Tüfenkci, 15 Temmuz`da yaşanan hainliğe rağmen halkın demokrasinin yanı sıra ekonomiye de sahip çıktığına dikkati çekti.
Büyümeyi destekleyecek adımlar attıklarını dile getiren Tüfenkci, bu kapsamda yatırım teşviklerinin de artırıldığını söyledi.
Ekonomi politikaları üretirken siyasi çıkar gözetmediklerini ve mali disiplinden taviz vermediklerini belirten Tüfenkci, "Özel sektörü teşvik etmeye devam edeceğiz. Merkez Bankamız faiz oranlarını aşağı çekmeye devam ediyor. Talebimiz, bankalarımızın da Merkez Bankasına uyarak, faiz politikalarını gözden geçirerek, reel sektörümüzü rahatlatması." şeklinde konuştu.
Terör örgütleriyle mücadele ederken bir yandan da ekonomik iyileşmeye yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Tüfenkci, "Ne yaparlarsa yapsınlar, üretmeye devam edeceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, ekonomimizi büyütmeye devam ediyoruz. Buna da kesintisiz devam edeceğiz inşallah." değerlendirmesinde bulundu.
FETÖ ile mücadelenin gerek kamu gerekse özel sektörde devam etmesi gerektiğine işaret eden Tüfenkci, şöyle devam etti:
"Bu yapı devlete sızdığı gibi oda ve borsalarımıza da şu veya bu nedenle sızmıştı. Bununla ilgili hükümet olarak direkt müdahaleden ziyade oda ve borsaların kendi içlerindeki yapıları ayıklamalarını istemiştik. Bugüne kadar 16 yönetim kurulu başkanı, 17 meclis başkanı, 442 meclis üyesi görevlerinden ayrılmış ve istifa etmiştir. Bu yaklaşık yüzde 5`e tekabül etmektedir. Bundan sonra da bu mücadeleyi sürdürüp, yapıya dahil olanları hızlı bir şekilde ayıklamamız lazım."
Tüfenkci, bu noktada bir gevşeklik hissedilmesi durumunda Bakanlık olarak devreye de girebileceklerine işaret etti.
https://www.youtube.com/watch?v=5JvoQ6cBZwc&feature=youtu.be