
ODAMIZIN GURUR GÜNÜ
Odamızın 113. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla “Vergi Rekortmenleri ve 40 yılını doldurmuş üyeler için ödül töreni düzenlendi. Eroğlu, “Kalkınan ve büyüyen bir Türkiye`nin içerisinde güçlü bir Sivas olmasını diliyorum” dedi.
Odamızda düzenlenen törene KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Alim Barut, KKTC Ankara Büyükelçisi Mustafa Kakadamyalı, Ak Parti Sivas Milletvekilleri Ali Turan ve Hilmi Bilgin, Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Faruk Kocacık ile çok sayıda protokol ve işadamı katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanımız Necati Şahin, “Odamız tarihi ve önemli bir törene daha ev sahipliği yapıyor. Bizleri yalnız bırakmayarak bu mutlu günümüzde törenimize katıldığınız için teşekkür ediyorum. Ödül alan rekortmenlerimizi kutluyorum” dedi.
Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım ise ülkemizin ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs’ımızın Cumhurbaşkanını ağırlamaktan onur duyduklarını kaydetti.
Günümüzde ülkelerin olduğu kadara şehirlerin de rekabet halinde olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Sivas bu rekabette yerini almak için hedeflerini belirlemiş bir şehir. Altyapı sorunları son 10 yılda önemli ölçüde çözülmüş durumda. 2023 yılında 1 Milyar dolar ihracat hedefi olan bir şehir Sivas. 2013 yılında Kıbrıs ile ticaret hacmimiz 200 bin dolar seviyelerinde” dedi.
Kıbrıs ile ticari işbirliğini artırmayı istediklerini belirten Yıldırım, “Büyükelçimiz Halil İbrahim Akça’nın gurur duyduğumuz bir hemşerimiz olması bizim Kıbrıs’a olan ilgimizi daha da artırmakta. Kıbrıs ile ticaretimizi ve işbirliklerimizi geliştirmek istiyoruz. Zat-ı Alinizin ziyareti de bunun için inşallah vesile olur. Bunun için oda olarak, tüm imkânlarımız ile Sizlerin hizmetinizde olduğumuzu belirtmek istiyorum.
“GÜÇLÜ EKONOMİ İÇİN ÜRETİM ŞART”
Bağımsız ve güçlü olmak için üretimin önemini vurgulayan Yıldırım, “Bildiğiniz gibi yaşamakta olduğumuz coğrafya çok zor bir coğrafya. Bu coğrafyada bağımsız ve güçlü olmak için, üretmeli ve güçlü bir ekonomiye sahip olmalıyız. Özgürlüğün, refahın ve güçlü demokrasinin en önemli kaynağı güçlü ve bağımsız bir ekonomidir. Nerdeyse 1000 yıl önce bu topraklarda dile getirildiği gibi “Üretmeyenin tüketmeye hakkı yoktur.” Bunun için de üretene, istihdam sağlayana, ihracat yapana ve vergi ödeyene saygı duymalı, engel değil destek olunmasını sağlamalıyız. Cumhuriyetimizin 100. Yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmek istiyorsak engelleri kaldırmak için birlikte çalışmalıyız. Türkiye’nin sorumluluğu yalnızca 783 bin kilometrekareden ibaret değil. Bölgemizde güçlü tarihi bağlarımız var, bu bize daha önemli görevler yüklüyor.” Diye konuştu.
“VERGİ ÖDEYENE POZİTİF AYRIMCILIK YAPILSIN”
Verginin tabana yayılması gerektiğini de söyleyen Yıldırım, “Bildiğiniz gibi Yeni vergi yasası hazırlanıyor. Vergi tabana yayılmalı, mükellef sayısı artırılmalı, mevzuat basitleştirilmeli, bu konuda görüşlerimizi de ilettik. En basitinden kayıt dışının önüne geçmek için ticari geliri olan bir kişinin tüm harcamalarının giderden düşülmesi gerekli. Zor şartlara düşen, yükümlülüklerini zamanında yerine getiremeyenler için af olmalı ancak, bunun yanında yükümlülüklerini zamanında yerine getiren vergisini SSK’sını günü gününe ödeyene de pozitif ayrımcılık yapılmalı, teşvik edilmeli.
“İŞADAMLARIMIZA YEŞİL PASAPORT İSTİYORUZ”
“Daha önce bahsettiği gibi 2003 yılında atı 14 milyon dolar olan ihracatımız, bugün 200 milyon dolar seviyesinde. Dünya artık küresel büyük bir pazar. Üyelerimiz dünyanın dört bir tarafında mal satıyor. Ama bir öğretmenin, hemşirenin, bürokratın yeşil pasaportu var dilediği yere istediği gibi gidiyor.İhracat yapan, istihdam sağlayan, vergi ödeyen insanların böyle bir hakkı yok, bununla ilgili çalışma yapılmasını bekliyoruz. Hiç olmazsa ihracat yapanlara bu hakkın sağlanması lazım.”
Daha sonra Belediye Başkanı ve Vali Alim Barut da bir konuşma yaparak, verginin önemine dikkat çektiler, rekortmenleri kutladılar.
TBMM İdare Amiri ve CHP Milletvekili Malik Ecder Ozdemir, Ak Parti Milletvekilleri Hilmi Bilgin ve Ali Turan da bir konuşma yaparak, gündemi ve Sivas’ta yapılan çalışmaları değerlendirdiler.
BAKAN YILMAZ, “BİZİM ÖDÜLÜMÜZ HALKIN DUASIDIR”
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise Ak Parti iktidarı olarak ülke için çalıştıklarını ve ödülü de milletten aldıklarını belirterek, "Milletimiz bize `Allah razı olsun` diyorsa bundan büyük ödül yoktur, bundan büyük bir şeref olmaz. Biz onlara sonsuz teşekkür ediyoruz. Eğer bir yerde bu milletin teveccühünü alamazsak kusur millette değil bizdedir" dedi.
Ak Parti`nin 2002 yılında iktidara geldiğinde milli gelirin 230 milyar dolar olduğunu, şimdi ise 800 milyar doların üzerine çıktığını belirten Yılmaz, bunun yeterli olmadığını belirtti.
Yılmaz, önünü göremeyen bir Türkiye`den 2023, 2053 ve 2071 hedeflerini koyan bir ülke konumuna gelindiğini ifade ederek, "Bu hedefleri yakalayabilir miyiz, yakalarız. Bunun için eğitim seviyesini yükseltmemiz lazım ve eğitim seviyesini de artırdık" diye konuştu.
Türkiye`nin yabancı yatırımcıya güven verdiğini ve ülkeye yabancı sermayenin geldiğini kaydeden Yılmaz, hükümet olarak enflasyonu düşürdüklerini, IMF`ye olan borcu ödediklerini ve yoksulluğu azalttıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Günlük geliri 4,3 doların altında olanlar yoksul sayılıyor. 2002`de günlük geliri 4,3 doların altında olanlar yüzde 30,3`tü, ülkedeki yoksul sayısı 20 milyondu. Şimdi bu ülkedeki yoksul sayısı 1,7 milyon, oranda yüzde 2,27. Allah nasip ederse günlük geliri 4,3 dolar olanı 2023 hedefimizde sıfırlayacağız. Yapar mıyız, yoksulluğu yüzde 30`dan yüzde 2`lere düşüren yapar. Gelir dağılımı eskiye kıyasla düzeliyor."
"MİLLETİN ÖZ GÜVENİNİ KAZANDIK"
Ülkedeki kavgayı azaltmanın yolunun yoksulluğu ortadan kaldırmaktan geçtiğini belirten Yılmaz, Ak Parti döneminde bunun başladığını dile getirdi.
Türkiye`de nüfus artmasına rağmen işsizlik oranının düştüğünü vurgulayan Yılmaz, "Hepsinden önemlisi, bu milletin öz güvenini kazandık. Öz güveni kazanmanın ölçüsü, dış politikada bağımsız hareket edebiliyorsanız, birisi ne diyor diye bakmadan doğruya doğru, yanlışa yanlış diyebiliyorsanız, işte dış politikada bağımsız politika uygulamak budur, Türkiye bunu yapıyor" ifadelerini kullandı.
Yılmaz, dünyada, Türk malının girmediği ülke kalmadığını, borçlu olan bir ülke konumundan borç verebilen duruma gelindiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu ülke, Amerika`dan yardım alıyordu. Şimdi, `Türkiye dışarıdan yardım alıyor` diyebilen var mı? Dönüşümün en güzel örneği, yardım alan ülkeden yardım eden ülke haline gelmektir. Dünyada en fazla yardım eden 4 grup var. Amerika, İngiltere, Avrupa Birliğinin tamamı ve Türkiye. 2013 yılında 2,5 milyar dolar yardım etmişiz. Bu yardımımıza Suriye`ye yapmış olduğumuz 2,5 milyar dolar dahil değil. Eğer bunları koyarsak herhalde Amerika`dan sonra ikinci geliriz."
Savunma sanayinde üretilmeyen çok istisna kalemler kaldığını belirten Yılmaz, yerli üretim ATAK helikopterinin salı günü Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edileceğini söyledi.
ANKA insansız hava aracını üreten Türkiye`nin bu teknolojiye sahip dünyadaki üç ülkeden biri olduğuna dikkati çeken Yılmaz, Türkiye`nin altaytankını, milli piyade tüfeğini ve gemisini ürettiğini anımsatan Yılmaz, "Yani milli geminizi üretirseniz işte bu milletin öz güveni gelir. Kendi füzelerimizi, Göktürk uydumuzu ürettik. Artık biz uçak yapacağız dediğimizde de `yapamazsınız` diyen yok" dedi.
“KIBRIS SORUNUNU YARATAN RUMLAR, BUGÜN AVRUPA BİRLİĞİ’NDE OLAN ONLAR”
Yılmaz, “Bize Kıbrıs Harekatı’nda ambargo uyguladıklarında biz anladık ki savunma sanayinde kendisine yeterli olmayan ülkelerin bir savaş sürükleyebilmesi, egemen ülkeyim diyebilmesi, bağımsız olabilmesi mümkün değildir. Kıbrıs Harekatı’nın bize öğrettiği en büyük ders bu savunma sanayinin kendinize yeterli olması.”
Sivas’ta yapılan çalışmaları da değerlendiren Bakan Yılmaz, Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım’ın “işadamlarına yeşil pasaport” verilsin yönündeki teklifini olumlu bulduklarını ve gerekli çalışmayı yapacaklarını söyledi.
EROĞLU: KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ ANAVATANSIZ OLAMAZ
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs`ın, Türkiye ile sürekli iş birliği içerisinde olduğunu ve ilişkilerini sıcak tuttuğunu belirterek, KKTC`nin ana vatan Türkiyesiz olmayacağını ve yaşayamayacağını söyledi. Ekonomik anlamda her zaman üretimi teşvik etmeye çalıştıklarını belirten Eroğlu, üretimin olmadığı yerde kalkınmadan bahsetmenin mümkün olmayacağını dile getirdi.
Türkiye ile yapılan ikili anlaşmalardan sonra KKTC`nin yatırıma yöneldiğini ve dışa açılma gayretlerini artırdığını kaydeden Eroğlu, Kıbrıs`ın "ekonomi" kelimesini 1980`li yıllardan sonra telaffuz etmeye başladığını ifade ederek, "Çok şükür bir mesafe kat ettik, geldiğimiz yer yeterli değil. Yanı başımızda ana vatanımız olmasa, her yıl bütçe hazırlıkları yapılırken ana vatandan takviye verilmese ekonomik olarak ayakta durmamız mümkün değil" diye konuştu.
KKTC`nin turizmde mesafe kat ettiğini, ülkedeki üniversite sayısının 8`e çıktığını belirten Eroğlu, "Öğrenci sayımız 65 bin, hedefimiz büyüdü ve 100 bin öğrenciden bahsetmeye başladık" dedi.
Ambargolar altında gelişmenin mümkün olmadığına dikkati çeken Eroğlu, "Üretim için teşvik yapıyorsunuz ama eğer ürettiğini pazarlayamazsan ve üretirken harcadığın masrafın ve emeğin karşılığını alamıyorsan gün gelir üretici üretimden kopar. Üretim olmadan da büyüme olmaz, dolayısıyla bunlar birbirine bağlı şeyler" ifadesini kullandı.
Türk halkının KKTC`nin yanında olduğu sürece huzur ve güven içerisinde yaşayacaklarını vurgulayan Derviş Eroğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye`nin Kıbrıs`ta ordusu var. Rumlar diyor ki `Türkiye`nin bir tek askerinin dahi Kıbrıs`ta kalmasını istemeyiz` ama biz de diyoruz ki bizim olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi Türkiye`nin garantisinin devam etmesi. Şimdi bize diyorlar ki `Türkiye`den gelenlerin Kıbrıs`ta kalmaması lazım.` Vatandaşlık konusunu masaya getiriyorlar. `Vatandaş olarak biz sadece Kıbrıs’ta doğup büyüyenleri biliriz. Türkiye`den gelenler maalesef yerleşik` diyorlar. Bizim verdiğimiz cevap çok basit, bizim olmazsa olmazlarımızdan bir tanesi de Kıbrıs`ta KKTC vatandaşı olan her kim nereden geldiğine bakılmadan bir anlaşma olması için de oy kullanacak ayrıca o anlaşmayla ortaya çıkacak ortaklık devletinin de vatandaşı olacak."
Kıbrıs`ta anlaşmanın sağlanması için yıllardan beri müzakere masasında olduklarını belirten Eroğlu, artık bunun bir sonu olması gerektiğini söyledi. Eroğlu, yıllardır sabrettiklerini ve müzakere masasında haklılıklarını dünyaya kabul ettirmek için uğraştıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bizim beklentimiz, Kıbrıs`taki halkın yan yana, barış içerisinde yaşayabilecekleri bir ortaklık devletinin çatısını kurmaktır. Çok fazla bir şey istemiyoruz çünkü bizim zaten devletimiz KKTC var. Kıbrıs Türk Federe Devleti kurduk ama Rumlar federasyona yanaşmadığı için kurduk. Bir avuç Birleşmiş üyesinin yaptığı ilk iş, KKTC`nin tanınmaması için karar almak ve bunu dünyaya yaymak oldu. Onlar uzlaşmaz, ne için uzlaşmaz çünkü Birleşmiş Milletlerin, Avrupa Birliğinin üyesi. Kendisine `haksızsın, yanlış yapıyorsun` diyen yok. Türkiye, Avrupa Birliğine yıllardan beri müracaat etti ve kapıda duruyor, bekliyor. Ne diyorlar, `Kıbrıs sorununu çöz de gel.` Kıbrıs sorununu başlatan kim, Yunanistan ile Kıbrıs’taki Rumlar. Sorunları yaratanlar Avrupa Birliğinde ama KKTC`yi Avrupa Birliğine almıyorlar, adaletsizlik budur aslında."
Güçlü bir Türkiye ile bu gerçeği dünyanın gözüne sokmak istediklerini ifade eden Eroğlu, Türkiye ne kadar güçlü olursa müzakere masasında o kadar güçlü oturacaklarını ve dik duracaklarını belirtti.
Kıbrıs Türkleri olarak, güçlü bir Türkiye istediklerini dile getiren Eroğlu, Türkiye`yi dünya nezdinde herkesin kabul edebileceği bir güç olarak görmek istediklerini söyledi.
Derviş Eroğlu, kalkınan ve büyüyen bir Türkiye`nin içerisinde güçlü bir Sivas temenni etti.
Törenin sonunda Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım ve Meclis Başkanımız Necati Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte Cumhurbaşkanı Eroğlu’na Sivas’ın sembollerinden biri olan Kangal köpeği yavrusu ile hayat ağacı hediye etti.
Bakan Yılmaz ise kendisine hediye edilen da tarihi Zara kilimini ‘hediyeleşmenin sünnet’ olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na takdim etti.
Konuşmaların ardından, Sivas`taki vergi rekortmenlerine ve 40. yılını dolduran üyelere plaketleri verildi.
GELİR VERGİSİ REKORTMENLERİ
NO |
ADI SOYADI/ÜNVANI |
1. |
MUSTAFA CESUR |
2. |
ÇETİN OKUL |
3. |
GÖKSEL ARAS |
4. |
TURAN ŞEREMET |
5. |
YÜKSEL ARAS |
6. |
ABBAS KORKMAZ |
KURUMLAR VERGİSİ REKORTMENLERİ
NO |
ADI SOYADI/ÜNVANI |
1. |
ÇAMLIBEL ELEKTRİK DAĞITIM ANONİM ŞİRKETİ |
2. |
FİMAR MERMER MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ |
3. |
ESTAŞ EKSANTRİK SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ |
4. |
ÖZMERTER MERMER MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ |
5. |
MUSTAFA ALTAN |
6. |
ERCAN AKARYAKIT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ |
7. |
AVAN YAPI İNŞAAT MÜHENDİSLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ |
8. |
KAPTAN İNŞAAT MÜHENDİSLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ |
9. |
TURMER MERMER MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ |
10. |
SAS GRUP SAĞLIK HİZMETLERİ SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ |
40. YILINI DOLDURMUŞ ÜYELERİMİZ
1. |
ABBAS KORKMAZ - LİDER HALI MOBİLYA MAĞAZASI |
|
|
||
2. |
ABDURRAHMAN BİREKUL |
|
|
||
3. |
ALİ HIZAR |
|
|
||
4. |
ETEM SERVET BOZKURT |
|
|
||
5. |
KENAN AKKAYA |
|
|
||
6. |
LİDER TİCARET KOLLEKTİF ŞİRKETİ - MEHMET KAYA VE ORTAĞI |
|
|
||
7. |
MEHMET DİNÇER |
|
|
||
8. |
SÜLEYMAN KUZU |
|
|
||
9. |
SİVAS SEYAHAT TURİZM VE TİCARET KOLLEKTİF ŞİRKETİ - İSMET SAYICI VE ORTAKLARI |
|
|
||
10. |
İZZET DOĞAN |
|
|
||
11. |
ABDULLAH EKŞİOĞLU |
|
|
||
12. |
AHMET AĞTAŞ |
|
|
||
13. |
ALAATTİN ŞAHİN |
|
|
||
14. |
ALİ KELEŞ |
|
|
||
15. |
KAYA KOCA |
|
|
||
16. |
MAHMUT EPSİLELİ |
|
|
||
17. |
SİVGAZ - BİRLİK DOĞALGAZ İTHALAT VE İHRACAT PAZARLAMA TİC. SAN. LTD. ŞTİ. |
|
|
||
18. |
TAHİR ÖZTOPRAK |
|
|
||
19. |
TOPALOĞULLARI TİCARET KOLL.ŞTİ, MEHMET TOPAL-FİGEN TOPAL |
|
|
||
20. |
ÜNAL FIRAT - SİMKO MÜHENDİSLİK |
|
|
||
21. |
İHSAN KORKMAZ - KANGAL İTİMAT |
|
|
||
22. |
REMZİ ŞAHİN |
|
|
|
|
23. |
MUSTAFA ÇELİK |
|
|
|
|
|
|
|
|||
|
|
|
|||
|
|
|
|