
ORTAK PAYDAMIZ SİVAS
Haziran ayı Meclis toplantımız, Vali Davut Gül ve Belediye Başkanı Sami Aydın’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantının ikinci bölümünde ilgili kurum müdürleri ve STK Başkanları ile “Ekonomi Koordinasyon” toplantısı düzenlendi.
Meclis Başkanımız Necati Şahin Başkanlığında yapılan Meclis toplantısında Fuar, Kongre ve Eğitim Merkezinin Ticaret ve Sanayi Odası Kompleksine dönüştürülmesi için hazırlanan proje tanıtıldı.
Proje hakkında bilgi veren Proje Müellifi İstanbul Kültür Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ayhan Usta, Türkiye´de ara eleman problemi yaşandığını belirterek, alana yapılacak olan teknik kolejin önemine dikkat çekti.
50 Bin metrekarelik alana Ticaret ve Sanayi Odası ek binası, bilim sanat merkezi, fuar alanı ve teknik kolej yapılacağını belirten Prof. Dr. Usta; “Yaklaşık 10 bin metrekarelik bir alana teknik kolej düşünülüyor. Türkiye´deki en önemli sorunlardan bir tanesi ara eleman yetersizliği. Herkes Üniversite mezunu olmak istiyor ama iş yaptırdığımız elemanlara baktığımız zaman genelinin alaylı olduğunu görüyoruz, mektepli değil. Oysa Avrupa´ya baktığımızda teknik kolej sayısının çok fazla olduğunu görüyoruz. Bunlar nitelikli ara eleman yetiştirmede çok önemli işler yapıyorlar. Bu anlamda Elektrik Elektronik Teknolojileri ve Endüstriyel Otomasyon alanlarıyla ilgili bölümler açılacak. İlgili alanların ihtiyaç duyduğu 32 tane derslik, laboratuar, çalışma alanları, yemek salonu, kafeterya gibi bölümlerden oluşacak. Aynı zamanda da ilgili süreçler geliştiği takdirde açık alanlar, spor alanları var.” dedi.
“DİNAMİK BİR KENTSEL YAŞAM MERKEZİ OLACAK”
Projenin tamamlanmasıyla birlikte alanda dinamik bir kentsel yaşam merkezi kurulacağını kaydeden Prof. Dr. Usta; “Proje okul bölümü 10 Bin metrekarelik bir alanı içeriyor. Bunun yanı sıra 2 Bin metrekarelik bir bölüme Ticaret Odası için yeni ek bina yapılıyor. Bunun dışında Ankara-Erzincan karayoluna bakan bir bölümde tüm kentin kamusal kullanımına açık bir kafeterya olacak. Aslında Ticaret Odası ile sivil toplum kuruluşlarını ayırarak değil, bunları bütünleştirerek ve karşılıklı etkileşimlerini sağlayarak dinamik bir kentsel yaşamı düşlüyoruz. Proje alanı yakın çevresinde yeterince açık alan bulunuyor. Bu açık alanları da yine kamusal kullanımları için kullanabileceğiz” şeklinde konuştu.
“ÇOK ÇALIŞTIK AMA OLMADI”
Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Yıldırım, ilimizde 2006 yılında temeli atılan ancak bir takım sebepler nedeniyle yarım kalan fuar alanının değerlendirilerek, TOBB ETÜ’ye dönüştürülmesi için yoğun çaba sarf ettiklerini kaydetti. Yıldırım, “Biz üzerimize düşeni fazlasıyla yerine getirdik. Ancak bizim dışımızdaki sebeplerden dolayı yapılamadı. Şimdi yeni bir proje hazırladık ve bu alanı Sivas’a kazandırmakta kararlıyız. Biz bu alanda salonları çok amaçlı kullanmayı düşünüyoruz. Konserlerde, toplantılarda, düğünlerde, sergilerde, yani ne aranıyorsa bulunabilecek bir alan yapıyoruz. Bu projeyi bir de Sayın Milli Eğitim Bakanımıza ve Odalar Birliğine sunacağız. Bu alan için maddi destek ihtiyacımız da var bu sorunu da çözeceğiz. 2018-2019 eğitim öğretim yılına yetiştirmemiz lazım” dedi.
“OKUL ARA ELEMAN YETİŞTİRECEK”
Yapılacak olan teknik kolejle sanayi kuruluşlarına ara eleman yetiştirileceğini belirten Başkan Yıldırım; “Okulu bazılarımız çok önemli görmüyor ama okulumuz burada yetişen öğrencilerimiz iş adamlarımıza hizmet verecek. Her şeyin başı eğitimden geçiyor. Zaten temel sıkıntımız da bizim teori ile eğitimin birlikte olmamasından kaynaklanıyor. Bu odamızın büyük hizmetlerinden biri olacak” dedi.
“SİVASTA ÜRETİLEN ÜRÜNLERİ, SİVASLILAR TANIYACAK”
İlimizde üretilen ürünler hakkında Sivaslıların bilgisi olmadığını ve ürünlerin öncelikle Sivaslılara tanıtılması gerektiğini kaydeden Yıldırım; “Bizim 4 Eylül´den önce Tarım ve Hayvancılık Fuarımız var. Bunun yanı sıra bu yıl ilk defa sadece Sivas´ta ki üretilen ürünlerin tanıtılacağı bir fuar yapacağız. Bunlar Sivas´ın değerleri. Sivas´ta değişik o kadar orijinal ürünler üretiliyor ki bunların birçoğunu Sivaslılar bile bilmiyor. Sivaslı, Sivas´ta ne üretiliyor bunu bilmesi lazım. Bunun ismini Sivas değerleri olarak düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“SANAYİ KURULUŞLARI TAŞINACAK”
Kent merkezinde bulunan sanayi kuruluşlarının il dışına taşınacağını açıklayan Yıldırım, “Hükümetin almış olduğu karar doğrultusunda sanayi kuruluşlarıyla ilgili bir takım düzenlemeler yapılacağını belirten Yıldırım; “Hükümetimizin son aldığı kararla sanayi siteleri dışarıya taşınıyor. Bu kapsamda 8 tane il belirlenmişti, sağ olsunlar 9´uncu il olarak Sivas´ta bu projeye dahil edildi. Kamu desteğini alarak şehrin içerisindeki sanayi sitelerini tek bir noktada toplayacağız. Bu hem şehircilik açısından hem de işletmelerin gelişimi açısından faydalı olacak. Bunun yanı sıra yıllardır kangren olan küçük sanayi sitesi sanıyorum hükümetin aldığı bu kararla temizlenecek” dedi.
“12 BİN 300 KİŞİ İLAVE İŞE BAŞLADI”
Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan istihdam seferberliği kapsamında yapılan çalışmalara değinen Vali Davut Gül; “Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı istihdam seferberliği var. Çok şükür 12 Bin 300´ün üzerinde ilave işe başlayan çalışan Sivaslı hemşerimiz var” şeklinde konuştu.
Sivas´ın Devlet Su İşleri yatırımlarından en fazla yararlanan il olduğunu belirten Vali Gül; “İlimizde yaklaşık 430 bin dekarlık alanda sulu tarım yapılıyor. Bu şu anlama geliyor 5 sene önce bunun yarısı kadardı. Devlet Su İşleri´nin en çok yatırımı olan illerden biri Sivas´tır. Şu an yapımı devam eden barajlarımız var. Gemerek barajı şu an yapılıyor, Şarkışla da iki barajımız yapılıyor. Kangal´da yatırım programına alınan baraj var. Şu an Kangal, Suşehri, Şarkışla bölgesinde üç barajımız var. Devlet Su İşleri ve İl Özel İdaresinin eski göletleri 375 bin dekarlık alanı sulayacak” ifadelerine yer verdi.
“ÇİFTÇİLER SULU TARIMA YÖNLENDİRİLMELİ”
Sulu tarım konusuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Sami Aydın ise; “ Ben de boru işinde olduğum için sulu tarım alanlarının yaygınlaştırılmasının ne denli zor ve maliyetli olduğunu biliyorum. Ancak günümüzde çok geniş alanlar sulanabilir konuma getirildi ama birçok arazi sulu tarıma geçmedi. Devlet kimseyi sulu tarıma geçmesi yönünde zorlayamaz ama burada görev yerel yönetimlere düşüyor. İlgili birimlerin çiftçiyi sulu tarıma yönlendirmesi gerekiyor” dedi.
“HAYVAN PAZARI, KURBAN PAZARI OLMAKTAN ÖTEYE GEÇEMEDİ”
İlimize yapılması planlanan Hayvan Pazarı ile ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Sami Aydın; “Hayvan pazarı, kurban bayramından önce kurban pazarı olmaktan öteye geçemedi. Hayvan Pazarının et ve süt kurumunun yakınına planlanması önerildi. İlgili kişi ve kurumlarla görüştük. Bu anlamda çalışmalarımız devam ediyor. Bu tür projeler zaman alıyor. Belirli bir alanı tepkit ettikten sonra proje çalışmaları iki üç yılda şekilleniyor” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından "Ekonomi Konulu" toplantıya geçilerek, iş adamlarının şehre dair yapılması gereken işlerle ilgili fikir ve önerileri alındı.